Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem, din Ierusalim, găzduiește peste 210 milioane de pagini de documente, peste 500.000 de fotografii și numele a 4,8 milioane de victime. Încă din anii 50, memorialul oferă posibilitatea rudelor victimelor să doneze “pagini testimoniale”.
La sfârșitul lunii mai, anul acesta, revista germană Der Spiegel a reușit să dovedească faptul că istoricul de origine germană Marie Sophie Hingst a păcălit Memorialul israelian inventând 22 de victime ale Holocaustului.
Femeia în vârstă de 31 de ani care scria periodic în revistele germane Spiegel și Zeit a susținut cu documente false că 22 dintre membrii familiei sale au murit în timpul Holocaustului.
O anchetă a celor de la Spiegel a arătat că 19 persoane nu au existat niciodată, iar celelalte trei nu au murit în timpul Holocaustului. Până și postul public din Germania ARD a prezentat poveștile ei ca pe niște certitudini.
Ambele publicații și-au cerut scuze că au dat publicității articole ale autoarei chiar și sub pseudonim.
„A inventa victime ale Holocaustului nu este doar reprobabil, ci și foarte periculos. Ea dă apă la moară negaționiștilor Holocaustului, care mereu dau vina pe victime. Hingst a încercat să devină o autoare interesantă prin inventarea unei povești în jurul familiei sale, instrumentalizând adevărata suferință a victimelor. Ei nu i-a pasat nicio secundă că oferă muniție fanteziilor antisemite, care consideră masacrearea evreilor de către germani doar o invenție, pe care o relativează și trivializează”, scrie Tageszeitung.
Premii pentru fabulații
Pentru articolele sale pline de invenții, istoricul a fost decorat în 2017 cu premiul “Bloggerul de aur” în categoria “Bloggerul anului”.
În 2018, Financial Times a premiat-o la Dublin cu premiul „Tânărul scriitor“, ea menționând din nou originile ei evreiești în discursul de mulțumire.
După dezvăluirile revistei Der Spiegel, în luna iulie anul acesta, Hingst a fost găsită moartă în apartamentului ei din Irlanda.
Presa vorbește de sinucidere, iar cititorii acuză Spiegel că a împins-o la moarte.
Maniera în care revista a tratat subiectul a fost motivată de incidentele de la începutul anului 2019, când un jurnalist german de renume, cu multiple premii internaționale, s-a dovedit a fi un impostor, care inventa parțial sau complet subiectele pe care le publica în revistă.
Der Spiegel se apără și susține că doar a relatat faptele, deconspirarea imposturii lui Hingst fiind realizată de o echipă de cercetători formată din istorici și avocați.
În momentul în care în Hingst a negat vehement acuzațiile, doi istorici au fost rugați să iasă public și să dovedească impostura ei. Când aceștia au refuzat, Spiegel a ales să publice articolul despre ea.
Nu înainte ca autorul să o întâlnească pe Hingst la Dublin și să o confrunte cu dovezile adunate în cazul ei. Femeia a refuzat să recunoască adevărul și să își retragă articolele despre familia ei.
Vânată de Spiegel?
La o săptămână după aparitia articolului din Spiegel, Irish Times a realizat un interviu cu ea, în care o prezintă drept o persoană cu probleme psihice, confuză și lipsită de ajutor.
Site-ul israelian Times of Israel scrie că la finalul lunii iunie i-a fost retras premiul din categoria “Bloggerul anului”
La nici măcar o lună după, femeia de 31 de ani care studiase la Berlin, Lyon, Los Angeles și Dublin s-a sinucis.
“Așa se întâmplă când ești jupuită de vie, când ești agățată de un gard, la uscare, de o mare instituție media”, declara Marie Sophie Hingst, care deținea un doctorat în istorie la Trinity College Dublin, în ultimul interviu acordat Irish Times, acuzând că a fost vânată de jurnaliștii de la Spiegel.
“Viața mea s-a evaporat în nici șase zile. Mama s-a sinucis când aveam 16 ani. Am crescut cu bunica mea, care a supraviețuit la Auschwitz și avea și un număr pe braț. Care? 6.140”, spunea ea la ultima întâlnire cu jurnalistul irlandez, care nu a mai apărut în presă. Interviul a fost publicat de Irish Times după decesul acesteia. Conform dovezilor existente, bunica lui Hingst a fost dentist și nu a fost niciodată la Auschwitz.
Mama trăiește
“Mi-am dat seama că avem de-a face cu o femeie labilă psihic, care are nevoie de ajutor. Am sunat în Germania la o persoană numită Cornelia Hingst, dentist. Am intrebat-o de mama evreică a Sophiei, Rachel. Mi-a spus că nu există niciun Rachel. Ea, Cornelia, este mama ei, nicidecum mama vitregă, așa cum susținea Sophie. Mi-a spus că fiica ei are multiple personalități. A recunoscut că ea suferă de o boală mintală și, după terapii ineficiente, și-a găsit stabilitatea în Irlanda”, a adăugat jurnalistul irlandez. Mama Sophiei a susținut tot timpul că nu știa cu ce se ocupă fiica ei.
Tânăra a fost înmormântată în localitate ei natală Wittemberg, din Germania.