Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterul diamantului dispărut al regelui Carol! O amintire dureroasă a trecutului colonial și frica față de viitor
Articole online

Misterul diamantului dispărut al regelui Carol! O amintire dureroasă a trecutului colonial și frica față de viitor

diamant

Misterul diamantului dispărut al regelui Carol! O amintire dureroasă a trecutului colonial și frica față de viitor

Dar ceva lipsea din procesiunea de artefacte aurite și pietre prețioase de la Westminster Abbey. Cea mai istorică bijuterie din colecția regală.

Uimitorul diamant Koh-i-Noor – dăruit stră-stră-străbunicii lui Charles, regina Victoria, în 1849, și unul dintre cele mai mari și mai vechi diamante tăiate din lume – a fost cândva piesa centrală a coroanei centenare a reginei Maria, a cărei versiune modificată a fost purtată sâmbăta trecută de soția lui Charles, regina Camilla.

Uriașa piatră, o piatră extraordinară de 793 de carate înainte de a fi tăiată la 106 de către soțul Victoriei, Albert, a fost purtată de Maria atunci când soțul ei, regele George al V-lea, a fost încoronat în 1911. Diamantul a fost purtat din nou de regina Elisabeta, regina mamă, într-o coroană diferită, la încoronarea soțului ei, regele George al VI-lea, în 1937.

Dar pentru ceremonia de sâmbătă, diamantul Koh-i-Noor a rămas închis în Turnul Londrei, pe malul Tamisei.

Decizia de a nu restaura piesa centrală strălucitoare a coroanei Mariei atunci când aceasta a fost reînnoită pentru Camilla nu a fost o simplă alegere estetică. De fapt, povestea diamantului dispărut al lui Charles face parte dintr-o luptă geopolitică mult mai amplă, veche de 200 de ani, care dezvăluie multe despre nisipurile schimbătoare ale puterii în secolul XXI și despre locul Marii Britanii în lumea modernă.

În mod infam, diamantul Koh-i-Noor a fost adus în Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea de către Compania Indiilor Orientale, marele braț militar-comercial al Imperiului Britanic, după ce a fost luat de la un băiat-rege din Punjabi în timpul anexării Indiei.

O replică a marii bijuterii se află într-un dulap special dintr-un muzeu din Mumbai – dar indienii doresc cu ardoare ca adevăratul diamant să fie returnat.

Chiar și două secole mai târziu, prezența Koh-i-Noor într-o ceremonie britanică urmărită de milioane de oameni din întreaga lume ar fi părut provocatoare pentru India, o națiune din ce în ce mai puternică, cu care Marea Britanie încearcă acum să negocieze un profitabil acord de liber-schimb.

Apariția pietrei la încoronare „ar fi adăugat în mod inutil tensiuni”, a declarat pentru POLITICO o persoană familiarizată cu gândirea din interiorul guvernului indian al lui Narendra Modi.

Piatra „aduce amintiri dureroase ale trecutului colonial”, a declarat la începutul acestui an un purtător de cuvânt al Partidului Bharatiya Janata al lui Modi.

O rană deschisă

Diamantul de mărimea unui ou făcea parte inițial din sediul marelui Imperiu Mughal al lui Shah Jahan din secolul al XVII-lea din Delhi. A fost jefuit în 1739 de invadatorul iranian Nadir Shah și, prin război și jafuri, a ajuns în Afganistan, căpătând pe parcurs mituri și legende blestemate.

În cele din urmă, a fost montat pe brățara primului maharajah al Imperiului Sikh, Ranjit Singh, unde a atras atenția ofițerilor Companiei Indiilor Orientale în 1832, după ce forțele militare au cucerit o mare parte din India. A fost luată de la descendentul lui Singh, Duleep Singh, în vârstă de nouă ani, și înmânată reginei Victoria în 1849.

Aproape două secole mai târziu, jefuirea pietrei rămâne „o rană deschisă în psihologia punjabiților”, a declarat istoricul și prezentatoarea Anita Anand în emisiunea sa de succes „Empire”, realizată împreună cu istoricul Companiei Indiilor Orientale William Dalrymple, la sfârșitul anului trecut. Ea a numit diamantul o „grenadă diplomatică de mână” care așteaptă să explodeze.

Este o explozie pe care Marea Britanie post-Brexit dorește să o evite. Regatul Unit este în căutarea unor noi parteneri comerciali după ce a părăsitUE în 2020 – iar dinamica puterii cu India, fosta sa colonie, se schimbă.

Anul trecut, India a depășit Regatul Unit și a devenit a cincea economie mondială. Luna trecută a depășit China ca fiind cea mai populată națiune de pe glob. Negocierea unui acord comercial cu India a fost o prioritate cheie pentru guvernele britanice succesive post-Brexit – și, în timp ce negocierile continuă, India vrea diamantul înapoi.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola