Evenimentul Istoric > Articole online > Misterul Poltergeistului din Enfield a îngrozit Londra. Întâmplări inexplicabile sau farsa diabolică a unor copii? VIDEO
Articole online

Misterul Poltergeistului din Enfield a îngrozit Londra. Întâmplări inexplicabile sau farsa diabolică a unor copii? VIDEO

Istoria sinistră a Poltergeistului din Enfield

Acesta pare să fie și cazul Poltergeistului din Enfield despre care se vorbește și astăzi în Marea Britanie, deși evenimentele s-au petrecut în anii 1970 și au durat mai bine de un an.
30 de martori oculari au depus mărturie că au văzut o fetiță levitând pur și simplu deasupra patului ei sau transmițând mesaje de dincolo de mormânt. De asemenea, au fost observate obiecte care se mișcau singure. O polițistă a semnat chiar și o declarație pe propria răspundere că a văzut un fotoliu mișcându-se singur .

Evenimentele s-au desfășurat timp de mai bine de un an. Desigur, mulți s-au pus la îndoială dacă totul a fost o farsă – dar nicio altă explicație în afară de activitatea paranormală nu e prea convingătore.

Ce s-a petrecut în casa familiei Hodgson?

Povestea a început în 1977 într-o casă socială din districtul Enfield la Londrei, unde Peggy Hodgson își creștea singură cei patru copii – Margaret, 12 ani, Janet, 11, Johnny, 10 și Billy, 7.

În seara zilei de 30 august 1977, mama se străduia să-și culce cei patru copii. A auzit-o pe Janet plângându-se de la etaj că paturile ei și ale fraților ei se clătinau. Femeia și-a mustrat fetița și a îndemnat-o să se culce. În seara următoare, însă, a avut loc un alt lucru bizar. Doamna Hodgson a auzit un zgomot la etaj. S-a dus să vadă ce se întâmplă și a văzut comoda mișcându-se singură. A încercat să o mute la locul ei, dar a simțit cum aceasta e împinsă spre ușă de o forţă invizibilă.
Mulți ani mai târziu, într-un documentar realizat de postul britanic Channel 4, sora lui Janet, Margaret, a explicat cum s-au intensificat fenomenele sinistre.
„Au fost mici zgomote ciudate în casă, nu puteai să înțelegi ce se întâmplă. Niciunul dintre noi nu a dormit.

Fenomenele au fost investigate cu atenție

Familia a cerit ajutorul vecinilor. Vic Nottingham, un constructor puternic și sigur pe el, a mers să vadă ce se întâmplă. „Am intrat acolo și nu am reușit să disting aceste zgomote – s-a auzit o bătaie în perete, apoi în dormitor, în tavan. Începeam să fiu puțin speriat”.
Soții Hodgson au chemat poliția, care s-a dovedit a fi la fel de neputincioasă. Polițista Carolyn Heeps a văzut un scaun mișcându-se. „Un fotoliu mare s-a mișcat, fără ca nimeni să-l atingă deasupra podelelor”.
Femeia s-a uitat dacă existau fire, încercând să afle dacă nu cumva era victima unei farse, dar nu a găsit nimic.
În cele din urmă, ofițerii au plecat, spunând familiei că incidentele nu sunt de competența poliției.
Soții Hodgson au contactat presa. Fotograful Daily Mirror Graham Morris, care a vizitat casa, avea să povestească: „A fost haos, lucrurile au început să zboare, oamenii țipau”.
Unele dintre evenimente au fost surprinse de camera, iar imaginile sunt tulburătoare. Una dintre poze pare să arate cum Janet este aruncată prin cameră. În altele, fața ei este distorsionată de durere.
BBC a încercat să facă o filmare, dar echipa a constatat că toate componentele metalice din echipamentul lor fuseseră răsucite, iar înregistrările șterse.
În continuare, familia a cerut ajutor de la Societatea de Cercetare Psihică (SPR). Aceasta i-a trimis pe Maurice Grosse și Guy Lyon Playfair, un expert în poltergeist, care a scris ulterior o carte pe această temă: This House Is Haunted.

Scriitorul Will Storr a vorbit cu Grosse înainte ca aceasta să moară, „De îndată ce am ajuns acolo, mi-am dat seama că cazul era real, deoarece familia era într-o stare disperată. Toată lumea era în haos”, i-a povestit Grosse.

„Când am ajuns prima dată acolo, nu s-a întâmplat nimic o vreme. Apoi am văzut piese Lego și bile zburând prin cameră, un alt lucru extraordinar ete că erau fierbinți când le-am ridicat.
Stăteam în bucătărie și un tricou a sărit de pe o masă și a zburat în cealaltă parte a camerei în timp ce stăteam lângă el.”

Experții nu mai văzuseră așa ceva în viața lor. Canapelele se ridicau de pe podea, alte piese de mobilier se învârteau și erau aruncate prin cameră.
Într-o zi, Maurice Grosse și un vecin aflat în vizită l-au găsit pe unul dintre copii strigând: „Nu mă pot mișca! Mă ține de picior!’ Au trebuit să lupte să smulgă copilul din niște mâini invizibile.

Se auzeau zgomote ciudate continuu. Veneau de peste tot, de parcă cineva își propusese să înspăimânte familia. Mama și cei patru copiiajunseseră să doarmă în aceeași cameră, cu lumina aprinsă.

Fetița Poltergeist

Cea mai mare parte a activității a început să se concentreze asupra lui Janet, pe atunci în vârstă de 11 ani. Ea a intrat adesea în transe violente.
Membrii familiei susțin, de asemenea, că au văzut-o levitând – plutind pur și simplu prin cameră. „M-am simțit purtată de o forță pe care nimeni nu o înțelege. Chiar nu-mi place să mă gândesc prea mult la asta. Nu sunt sigur că poltergeistul a fost cu adevărat „rău”. Era aproape ca și cum ar fi vrut să facă parte din familia noastră.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola