Evenimentul Istoric > Articole online > Misteriosul deces în masă al unor strămoşi de-ai noştri acum 117.000 de ani
Articole online

Misteriosul deces în masă al unor strămoşi de-ai noştri acum 117.000 de ani

Peste 25.000 de exemplare fosile au fost îngropate în mâlul râului, într-o zonă numită Ngandong, incluzând 12 fragmente de craniu și două oase ale picioarelor unui strămoș uman deosebit de interesant: Homo erectus.

Rămăşiţe fosilizate ale lui Homo nu au putut până acum să fie datate cu precizie, scrie Science Alert.

„Pentru prima dată, am stabilit într-o manieră convingătoare momentul exact al dispariţiei lui Homo erectus, unul dintre cei mai importanţi strămoşi ai noştri”, a declarat Kira Westaway, cercetătoare la Universitatea Macquarie din Australia, coautoare a studiului.

„Verişorul”

Homo erectus ar fi trăit în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani. El a fost primul dintre „verişorii” noştri îndepărtaţi care au migrat în afara Africii în urmă cu 1,8 milioane de ani.

„Homo erectus din Ngandong avea cel mai mare creier şi cea mai înaltă frunte dintre toţi Homo erectus cunoscuţi, semn al unei schimbări evolutive importante. Datarea acestei schimbări este crucială pentru interpretarea noastră şi pentru modul în care îi înţelegem pe verişorii noştri îndepărtaţi”, a adăugat Kira Westaway.

Tehnici de datare

Combinând mai multe tehnici de datare, mai ales datarea sedimentelor din jur, mai degrabă decât a fosilelor, cercetătorii au putut să stabilească vechimea aproximativă a osemintelor. Rezultatele au arătat că indivizii Homo erectus au pierit în masă acum 117.000 şi 108.000 de ani în urmă.

Ceea ce înseamnă că aceste oase reprezintă ultima apariţie cunoscută a lui Homo erectus în lumea arheologilor.

„Acest lucru confirmă că Ngandong este cel mai tânăr sit cu fosile de Homo erectus pe care l-am descoperit în lume”, a precizat Russell Ciochon, cercetător la Universitatea Iowa din Statele Unite, coautor al studiului.

Cauzele dispariţiei

Această datare permite oamenilor de ştiinţă să exploreze cauzele dispariţiei lui Homo erectus: faptul că aceste date coincid cu debutul perioadei interglaciare oferă primul indiciu potenţial.

În schimb, noua datare elimină orice teorie despre o presupusă vină a lui Homo sapiens, care ar fi ajuns în realitate în acea zonă după extincţia lui Homo erectus. „Aceste rezultate arată cu claritate că afirmaţiile anterioare (…), potrivit cărora Homo erectus şi oamenii moderni s-ar fi încrucişat în această regiune, sunt eronate”, a explicat Kira Westaway.

Însă ei ar fi putut să se întâlnească cu Omul de Denisova, misterioşi verişori dispăruţi ai omului modern, identificaţi în 2010.

„Bănuim că această specie a coborât pe continent până în Asia de Sud-Est şi a putut să interacţioneze cu Homo erectus din Ngandong. Dar acest lucru rămâne să fie dovedit”, a adăugat aceeaşi cercetătoare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola