Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterele Războaielor Punice: Ce au descoperit cercetătorii marini
Articole online

Misterele Războaielor Punice: Ce au descoperit cercetătorii marini

Descoperiri subacvatice

Primul Război Punic pentru supremația asupra Mediteranei din vest a început în 264 î.Hr. A fost cel mai prelungit conflict naval din antichitate. Timp de 23 de ani pe mările din Sicilia și până în Africa de Nord, navele de război s-au ciocnit cu berbecii lor, dintre care au mai fost găsiți doar patru.

Fiecare dintre aceste artefacte a fost făcut din bronz. Încadrate în arcurile navelor de război romane, au sfâșiat vasele inamice din Cartagina, lupta fiind atât de brutală încât Primul Război Punic a fost finalizat într-o singură zi.

După mii de ani pe fundul mării, aceste vechi arme de război au fost recuperate de la epavele de pe coasta Siciliei, unde a avut loc bătălia. Recuperarea a fost realizată de Fundația Națională RPM din SUA și Unitatea de Arheologie Marină din Sicilia. Relatările istorice arată că Roma Antică a scufundat până la 50 de nave cartagineze cu acești berbeci.

Această inginerie a fost unul dintre principalele motive pentru care Roma a ieșit victorioasă din război. Berbecii romani recuperați aveau toate inscripțiile care afirmau că aceste arme au fost realizate în conformitate cu standardele de inginerie romane.

Istoricii cred că romanii și-au aruncat atât catargele, cât și ancorele peste bord în timpul atacurilor. Între timp, dușmanii lor comandau nave mult mai grele, cu sarcini utile menite să fie descărcate în porturile mediteraneene Drepena și Lilybaeum.

Misterele oceanelor

Locul bătăliei de la Aegates a fost identificat abis în 2010, atunci când un pescar a văzut un berbec sub barca sa, urmând să îi transmită arheologului italian Sebastiano Tusa acest lucru. La începutul acestei veri, scafandrii au descoperit trei vase comerciale care dețineau peste 200 de vase ceramice, dintre care unele încă mai conțineau urme de vin.

În mod remarcabil, în urmă cu doar câteva luni, scafandrii au descoperit în apropiere o navă militară greacă. În timp ce această ultimă echipă de scufundări a descoperit navele de război antice, se pare că Mediterana mai are multe de oferit istoricilor, lucru care va ajuta la înțelegerea războaielor navale antice.

Registration

Aici iti poti reseta parola