Evenimentul Istoric > Articole online > Singura navă militară americană capturată și deținută de alt stat
Articole online

Singura navă militară americană capturată și deținută de alt stat

Statele Unite și Coreea de Nord au avut mai multe confruntări militare de la sfârșitul războiului din Coreea, dar puține au fost la fel de periculoase precum confiscarea navei USS Pueblo și a echipajului ei.

Incidentul a fost rezolvat, până la urmă, în mod pașnic, dar puțini știau la vremea respectivă că președintele Lyndon Johnson a pregătit o serie de opțiuni militare care să oblige Coreea de Nord să elibereze echipajul, inclusiv atacuri aeriene asupra țintelor de la nord de linia de demarcație și o incursiune transfrontalieră. Incidentul, menit să provoace Statele Unite, s-ar fi putut transforma în al treilea război Mondial. aflăm de pe nationalinterest.org.

Colectare de informații

Pe 23 ianuarie 1968, nava USS Pueblo din Al Doilea Război Mondial se afla în apele internaționale la aproximativ șaisprezece mile în largul coastei de est a Coreei de Nord. Nava, echipată de Marina SUA și Agenția Națională de Securitate a SUA, a fost dotată pentru a spiona Coreea de Nord, realizând „supraveghere navală și colectare de informații în sprijinul obiectivelor de inteligență națională cu prioritate înaltă” și pentru a „colecta fotografii, acustice, hidrografice, și alte materiale de informații”.  

În ciuda istoriei provocărilor din Coreea de Nord, nava și cei optzeci și trei de oameni ai ei nu erau pregătiți pentru atacul care a urmat.

Apărarea ei se aseamănă cu a unei nave comerciale civile, o acoperire care nu a durat mult.

USS Pueblo a fost construită în 1944 pentru a servi ca navă ușoară de mărfuri și pasageri. Împreună cu două nave surori, a fost transformată în navă de spionaj pentru U.S. Navy în 1967.

Atacul

Pe lângă echipajul obișnuit, la bord se aflau și 28 de specialiști în analiza semnalelor, lucrând într-o parte separată și cu acces restricționat a vasului.

Nava mai avea la bord o însemnată cantitate de documente clasificate, manuale criptografice și mașini de criptare printre care se afla o mașină de cifrat KW-7.

Deși căpitanul de pe Pueblo, Lloyd M. Bucher a ordonat ridicarea anumitor steaguri care să arate că era într-o misiune de cercetare, nava a fost interceptată de o navă coreană de război cu lansatoarele de rachete îndreptate direct spre ea.

La aceasta s-au adăugat câteva nave torpiloare și două avioane MiG-17. Nord-coreenii au deschis focul, rănindu-l pe căpitanul Bucher și alți 17 membri ai echipajului și ucigând un marinar american.

Pentru a nu fi uciși cu toții, căpitanul s-a predat. Nord-coreenii au preluat vasu.

Echipajul vasului american a fost ținut vreme de 11 luni în închisoare. Oamenii erau privați de hrană și torturați. Până la urmă, cei 82 de americani au fost eliberați, după negocieri dificile, însă nava a rămas în posesia regimului de la Phenian.

Este singura navă americană preluată cu forța și deținută de către un stat străin și se află la Muzeul de Război din Pyongyang.

În 2008, un judecător federal american a condamnat Coreea de Nord să plătească 65 de milioane de dolari daune câtorva membri ai echipajului de pe Pueblo, dar Coreea de Nord nu s-a conformat.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola