Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ministrul ucrainean al apărării se așteaptă la ajutor din partea Occidentului în privința avioanelor de luptă
Articole online

Ministrul ucrainean al apărării se așteaptă la ajutor din partea Occidentului în privința avioanelor de luptă

ministrul apărării

Ministrul ucrainean al apărării și-a exprimat duminică încrederea că aliații occidentali vor fi de acord cu cea mai recentă cerere de armament a țării – avioane de război pentru a lupta împotriva forțelor rusești care au invadat-o în urmă cu aproape un an.

Ministrul ucrainean al apărării se așteaptă la ajutor din partea Occidentului în privința avioanelor de luptă

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat într-o conferință de presă la Kiev că Ucraina a primit deja tot ce se afla pe „lista de dorințe pentru Moș Crăciun”, cu excepția avioanelor, după cum relatează AP

„Vor fi și avioane”, a prezis Reznikov. „Întrebarea este doar ce fel exact…. Luați în considerare că această misiune este deja încheiată”.

Până în prezent, Ucraina a obținut sprijinul națiunilor baltice și al Poloniei în încercarea sa de a obține avioane de luptă occidentale. Dar mai mulți lideri occidentali și-au exprimat îngrijorarea că furnizarea de avioane de luptă ar putea provoca Kremlinul și ar putea atrage țările lor mai adânc în conflict, care a costat zeci de mii de vieți și a provocat distrugeri masive.

Kievul spune că astfel de avioane sunt esențiale pentru a contesta superioritatea aeriană a Rusiei și pentru a asigura succesul unei ofensive rusești care, potrivit lui Reznikov, ar putea începe în jurul aniversării de un an a războiului, la 24 februarie.

„Nu toate armele occidentale vor ajunge până atunci, dar avem resursele și rezervele necesare pentru a ajuta la stabilizarea și susținerea ofensivei”, a declarat Reznikov reporterilor.

De când a început războiul, liderii occidentali s-au opus unor solicitări ale Ucrainei, cum ar fi rachete cu rază mai mare de acțiune și tancuri, pentru ca mai târziu să fie de acord.

Avioanele de război sunt cel mai recent exemplu

Ucraina și-a mutat avioanele de război și a ascuns mijloacele de apărare aeriană, împiedicând eforturile Moscovei de a obține controlul total al cerului. După ce a suferit primele pierderi, forțele aeriene rusești au evitat să se aventureze adânc în spațiul aerian al Ucrainei și s-au concentrat mai ales pe sprijinul apropiat al liniei de front.

Tancurile de fabricație germană sunt în drum spre Ucraina. Reznikov a declarat că forțele sale vor începe luni antrenamentul pe tancuri Leopard în Europa, înainte de livrarea acestora în Ucraina. Până în prezent, Canada, Polonia, Germania, Marea Britanie și Statele Unite au anunțat că vor furniza tancuri Ucrainei.

Kremlinul a declarat că furnizarea de către țările occidentale de arme din ce în ce mai sofisticate și mai multe nu va face decât să prelungească conflictul și a caracterizat NATO ca fiind un participant direct. Reznikov, comentând despre furnizarea de arme occidentale și starea armatei ucrainene, a dus retorica mai departe duminică, spunând reporterilor:

„Afirm absolut cu îndrăzneală că am devenit de facto o țară NATO. Ne-a mai rămas doar o parte de jure”.

Ucraina a solicitat să adere la NATO, la fel ca și alți doi vecini ai Rusiei, Finlanda și Suedia.

Registration

Aici iti poti reseta parola