Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ministrul rus de externe: „Există riscul unei confruntări directe între puterile nucleare”
Articole online

Ministrul rus de externe: „Există riscul unei confruntări directe între puterile nucleare”

razboi nuclear

SUA și NATO „provoacă în continuare conflictul în Ucraina și în jurul acestei țări”, iar „implicarea lor tot mai mare” implică riscul „unei confruntări militare directe între puterile nucleare cu consecințe catastrofale”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, potrivit „Tass”.

Ministrul rus de externe: „Există riscul unei confruntări directe între puterile nucleare”

„Este dezamăgitor că la ultimul G20 nu a existat o condamnare clară a agresiunii ruse în Ucraina” din partea Chinei, a spus cancelarul german Olaf Scholz, vorbind la Bundestag, la un an după „punctul de cotitură epocal”, anunțat la 27 februarie anul trecut. „Mesajul meu către China este clar: folosiți-vă influența asupra Moscovei pentru a determina retragerea trupelor și nu livrați arme Rusiei”, a spus Scholz.

„Peste 150.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei forțelor militare de la Moscova”, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev într-o postare pe Facebook, potrivit presei naționale. Din 24 februarie 2022, rușii au pierdut pe câmpul de luptă cel puțin 150.605 de soldați, dintre care 715 numai miercuri. De la începutul războiului, Rusia a pierdut și 3.397 de tancuri, 6.658 de vehicule blindate de luptă, 2.398 de sisteme de artilerie, 300 de avioane, 288 de elicoptere, 2.058 de drone, 873 de rachete de croazieră și 18 nave.

Totodată, ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că nu va exista nicio declarație comună la G20. „Occidentul a sacrificat toate chestiunile care ar trebui să fie în centrul agendei Summitului G20 pentru ambițiile sale în Ucraina„, a spus Lavrov, după cum a relatat „Tass”.

Între timp, forțele ruse avansează în interiorul orașului Bakhmut, potrivit armatei ucrainene și Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„În direcția orașului Bakhmut, inamicul continuă să avanseze”, a anunțat joi Statul Major al Armatei de la Kiev, sugerând și existența unei prezențe rusești în interiorul orașului, nu numai la periferie, a relatat CNN, potrivit căruia orașul pare să fie aproape de capitulare. La rândul său, ISW observă că forțele ruse „au avansat în interiorul orașului Bakhmut și au continuat atacurile la sol în jurul orașului”.

Întâlnirea dintre Blinken și Lavrov

Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken a avut o întâlnire „scurtă” cu ministrul rus de externe Lavrov, pentru prima dată de la începutul războiului, și a făcut presiuni în legătură cu situația din Ucraina, a informat un oficial american. Pe marginea discuțiilor de la Summitul G20, Blinken i-a reiterat lui Lavrov angajamentul SUA de a sprijini Ucraina, a făcut presiuni asupra Rusiei să-și revoce decizia de suspendare a Tratatului nuclear New START și a solicitat eliberarea prizonierului american Paul Whelan, a declarat oficialul american, sub rezerva anonimatului.

Dezvoltarea și prosperitatea globale nu pot fi separate de un mediu internațional pașnic și stabil: în acest scop, „China a propus o inițiativă de securitate globală și a publicat un document privind soluția politică la criza ucraineană”. Ministrul de externe chinez, Qin Gang, a declarat la reuniunea G20 de la New Delhi că Beijingul „va fi întotdeauna de partea păcii, va promova în mod activ discuțiile și este dispus să joace un rol constructiv”. 

Registration

Aici iti poti reseta parola