Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Mihail Manoilescu, teoretician și unul din creatorii doctrinei corporatiste
Articole online

Mihail Manoilescu, teoretician și unul din creatorii doctrinei corporatiste

mihail manoilescu

Mihail Manoilescu, teoretician și unul din creatorii doctrinei corporatiste

Este o filozofie politică și economică care subliniază importanța organizării societății în grupuri corporative, sau „corporații”, pe baza funcțiilor pe care le îndeplinesc în economie. Unul dintre cei mai importanți susținători ai corporatismului în România a fost Mihail Manoilescu, un economist și politician care a trăit între 1891 și 1950.

Manoilescu a fost o figură complexă care a fost implicată în multe aspecte ale societății românești, inclusiv în politică, mediul academic și jurnalism. Cea mai importantă contribuție a lui Manoilescu la dezvoltarea corporatismului în România a fost cartea sa „Le problème corporatif” (Problema corporatistă), care a fost publicată în 1938. În această carte, Manoilescu a susținut că modelul tradițional liberal al societății, bazat pe individualism și concurență, era inadecvat pentru satisfacerea nevoilor societăților industriale moderne. În schimb, el a pledat pentru un sistem de „pluralism corporativ”, în care diferite grupuri corporative ar lucra împreună pentru a asigura buna funcționare a economiei. Aceste grupuri ar fi organizate în funcție de diferitele funcții pe care le îndeplineau în economie, cum ar fi industria, agricultura și finanțele.

Manoilescu credea că acest sistem va fi mai eficient decât modelul liberal, deoarece ar permite o mai mare coordonare și cooperare între diferitele sectoare ale economiei. El a mai susținut că ar fi mai democratic, pentru că ar oferi muncitorilor și altor grupuri un cuvânt mai mare de spus în managementul economiei. Ideile lui Manoilescu au avut influență în România în anii 1930 și 1940, în special sub regimul fascist al lui Ion Antonescu. Cu toate acestea, după cel de-al Doilea Război Mondial, corporatismul a dispărut în multe alte țări, pe măsură ce democrația liberală a devenit modelul dominant de guvernare. În ciuda declinului său, opera lui Manoilescu rămâne o contribuție importantă la dezvoltarea gândirii economice în România și nu numai. Ideile sale despre importanța grupurilor corporative și limitările individualismului liberal continuă să fie dezbătute și discutate de economiști și teoreticieni până în prezent.

Registration

Aici iti poti reseta parola