Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Mesajul secret al lui Henry Kissinger despre căderea Saigonului
Articole online

Mesajul secret al lui Henry Kissinger despre căderea Saigonului

Mesajul secret al lui Henry Kissinger despre căderea Saigonului

Această telegramă din 19 aprilie 1975 a fost trimisă de secretarul de stat american Henry Kissinger lui Graham Martin, ambasadorul SUA în Vietnamul de Sud, cu privire la iminenta evacuare a Saigonului. Conține, de asemenea, sfaturi privind interacțiunile cu președintele Nguyen Van Thieu din Vietnamul de Sud. Acest document foarte sincer este unul dintre numeroasele documente care au fost puse la dispoziția publicului de către Arhivele Naționale.

FM CASA ALBĂ

CĂTRE AMBASADA DIN SAIGON

DOCUMENT SENSIBIL

SE LIVREAZĂ LA DESCHIDEREA ȘEDINȚEI PRIN CANALELE MARTIN WH50728

19 aprilie 1975

CĂTRE: Graham Martin

DE LA: GRAHAM MARTIN GRAHAM: Secretarul Kissinger

1. Vă mulțumim pentru 0715.

2. Nici eu nu sunt acoperit. Pot să vă asigur că voi fi atârnat cu câțiva metri mai sus decât dumneavoastră când totul se va termina.

3. Acum, că am convenit că numărul americanilor va fi redus până marți la o dimensiune care să poată fi evacuată cu un singur elicopter de transport, numărul exact depinde în totalitate de tine. Acestea fiind decise, nu vă voi mai bate la cap cu cifrele, cu excepția faptului că trebuie să vă asigurați că ambasada rămâne capabilă să funcționeze eficient.

4. Ar trebui să mergeți mai departe cu discuția cu Thieu. Totuși, în sondajele dumneavoastră referitoare la posibila sa demisie, chestiunea calendarului este, de asemenea, de mare importanță. În orice caz, orice demisie nu ar trebui să aibă loc în mod precipitat, ci ar trebui să fie programată pentru a avea un efect de pârghie maxim în situația politică. Ar trebui să știți, deși nu ar trebui să îi spuneți acest lucru lui Thieu, că în această dimineață am avut o abordare cu Uniunea Sovietică. Nu ar trebui să fim încrezători în privința oricărui rezultat, dar, dacă va exista vreunul, acesta ar putea fi cu ușurință unul dintre punctele de negociere pentru Thieu.

5. Ar trebui să știți, de asemenea, că francezii ne-au abordat cu ideea de a reconvoca Conferința de la Paris. Le-am spus că ne opunem și am considerat că ar fi contraproductiv.

Salutări călduroase.

Registration

Aici iti poti reseta parola