Evenimentul Istoric > Articole online > Mesajul primei persoane vaccinate anti-coronavirus în România
Articole online

Mesajul primei persoane vaccinate anti-coronavirus în România

„Cred că a fost cea mai mare emoţie. Am fost foarte privilegiată pentru că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din ţară (…) Nu am ştiut cum să reacţionez, nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă. Pur şi simplu am spus ‘da’ şi am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc”, a afirmat asistenta după ce a primit doza de vaccin.

Ea a avut un mesaj şi pentru cei care refuză să se vaccineze sau nu cred în existenţa pandemiei.

„Să deschidă bine ochii şi să vină să se vaccineze, pentru a putea scăpa de această greutate care ne apasă pe toţi. Să nu aştepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să îşi dea seama că există această boală (…)

Simt şi sper să fie începutul şi sfârşitul acestei pandemii. Sper din tot sufletul“, a spus asistenta.

Mihaela Anghel a adăugat că cel mai greu moment din acest an a fost când a pierdut un pacient, care a stat la terapie intensivă mai mult de trei luni.

„Suntem şi noi afectaţi de pierderea pacienţilor. În toţi aceşti ani de când lucrez aici, nu s-a întâmplat niciodată să avem atât atât de multe decese (…)

A fost mai greu la început, pentru că nu am putut sta lângă familie. A trebuit să stăm izolaţi (…)

A fost un caz destul de grav, un băiat de 33 de ani, care a fost în terapie intensivă cam trei luni şi jumătate în spital (…)

Gândiţi-vă că toţi stăm îmbrăcaţi în acel echipament. Cinci-şase ore fără apă, fără aer, numai căldură şi transpiraţie”, a mai afirmat asistenta, citată de Agerpres.

Mihaela Anghel este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ea a primit prima doză de vaccin, duminică, la ora 9,00, în aplauzele cadrelor medicale de la Institutul Matei Balş din Capitală.

Campania de vaccinare anti-COVID demarează duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Acestea sunt:

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi

* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare

* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.

Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.

Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ”Matei Balş” Bucureşti – 600 de doze, iar la ”Victor Babeş” – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.  

Registration

Aici iti poti reseta parola