Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mesajul care a bântuit sufletele multora. Ce s-a transmis în ultimul moment pe Titanic
Articole online

Mesajul care a bântuit sufletele multora. Ce s-a transmis în ultimul moment pe Titanic

Schimbarea de atitudine

Cele mai importante probe le reprezintă ultimele mesaje transmise de pe Titanic, pictând o imagine tulburătoare a modului în care bucuria și emoția s-au transformat în teroare și panică în câteva ore.

Călătoria inițială a navei a fost un adevărat eveniment, provocând ecouri și în presa vremii. Toată lumea era încântată, plină de speranță și fermecată de splendoarea Titanicului. Primele mesaje transmise de pe navă prezentau atmosfera frumoasă de pe navă. “ O călătorie frumoasă, o navă frumoasă.”

Însă, atmosfera a început să se schimbe imediat. După ce a fost avertizat de șase ori Titanicul cu privire la aisbergurile din zonă, pentru că nu a încetinit, la ora 23:40 a avut loc prima ciocnire. Coliziunea s-a întâmplat la 37 de secunde după ce observatorul Frederick Fleet a văzut aisbergul și a strigat : „Aisberg! Drept în față!”

Imediat după impact, mesajele trimise de pe Titanic au devenit serioase: “Am lovit un aisberg și ne scufundăm”, a fost mesajul transmis pentru o navă germane. “Mutăm pasagerii în bărci mai mici. Primele vor fi femeile și copiii. Nu poate dura prea mult.”

Cu doar câteva minute înainte ca Titanicul să se scufunde, ultimul mesaj transmis a fost: “ Vino repede. Sala motoarelor este plină de apă.” Operatorul Jack Phillips este prezentat ca un erou, în timp ce celălalt operator Harold Bride, a reușit să supraviețuiască urcând pe o barcă de salvare răsturnată, ulterior vânzându-și povestea către New York Times.

„Nu voi uita niciodată ce a făcut Phillips în ultimele 15 minute. Am rămas șocat să-l văd rămânând să transmită mesaje de salvare, în timp ce toți ceilalți încercau să găsească moduri prin care să scape.”

“Dumnezeu să vă binecuvânteze”

În timp ce nava se scufunda, orchestra a cântat timp de două ore. Ultimele cuvinte ale căpitanului navei, Edward Smith, au fost: “Ei bine băieți, v-ați făcut datoria și ați făcut-o bine. Nu vă ma icer nimic. Trebuie să plecați. Cunoașteți regulile mării. Fiecare om este pentru sine acum. Dumnezeu să vă binecuvânteze.”

Sute de vieți ar fi putut fi salvate dacă SS Californianul, care era foarte aproape de Titanic, ar fi reacționat la avertizările transmise de titanic. Căpitanul Californianului, Stanley Lord, a intrat în istorie ca o rușine. Au trecut 109 ani de la scufundarea Titanicului, iar evenimentele din acea noapte încă stârnesc curiozitatea publicului.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola