Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Memoriu adresat instituțiilor statului după decizia de restricționare a accesului la Fondul Arhivistic Național
Articole online

Memoriu adresat instituțiilor statului după decizia de restricționare a accesului la Fondul Arhivistic Național

Memoriu adresat instituțiilor statului după decizia de restricționare a accesului la Fondul Arhivistic Național

Controversa privind blocarea accesului la documentele istorice a pornit de la un anunț al Arhivelor Naționale:

„Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare. Până la realizarea unei evidențe care să permită cunoașterea anticipată a cuprinsului unităților arhivistice din punct de vedere al informațiilor clasificate conținute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”, anunța conducerea Arhivelor Naționale.

Acest anunț a fost postat pe site-ul Arhivelor Naționale la data de 26 mai 2022.

La câteva zile după această decizie, în mediul online a apărut o „Scrisoare deschisă privind accesul istoricilor la documente din Arhivele Naționale”, semnată de mai mulți istorici, cercetători, arhiviști și cetățeni preocupați de soarta arhivelor, care încearcă să elimine cenzura asupra trecutului național.

Recent, secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române a adresat un amplu memoriu celor mai importante instituții ale statului, avertizând asupra pericolului cenzurării trecutului național, în urma deciziei Arhivelor Naționale de a restricționa accesul la documentele Fondului Arhivistic Național.

„Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române își exprimă profunda îngrijorare cu privire la această decizia prin care este restricționat accesul la documentele din Fondul Arhivistic Național  sub pretextul  protecției informațiilor clasificate.  Prin această decizie, indiferent de perioadă, documentele cu marcaje secretizate nu mai ajung în circuitul cercetării științifice ceea ce se traduce prin instituirea unei adevărate cenzuri asupra trecutului național”, se precizează în Memoriu.

Directorul-adjunct at Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” Mioara Anton și-a exprimat speranța că demersul înaintării Memoriului va avea ecou.

„Să sperăm că vom fi auziți! Mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest memoriu. La 33 de ani de la căderea comunismului, nu putem cauționa un abuz prin tăcere”, a scris Mioara Anton pe contul de Facebook.

Registration

Aici iti poti reseta parola