Evenimentul Istoric > Articole online > Drama lui Sorin devenit Sorina. Medicii români au făcut prima schimbare de sex acum 25 de ani
Articole online

Drama lui Sorin devenit Sorina. Medicii români au făcut prima schimbare de sex acum 25 de ani

Pe 26 aprilie 1995, la Spitalul de Urgenţă Floreasca a avut loc o premieră medicală: prima operaţie de schimbare de sex din România. Transsexualul Sorin Florin Raţiu, în vârstă de 19 ani, a devenit femeie.

În 1995, povestea lui Sorin, devenit Sorina Raţiu, făcea înconjurul ţării. Mulţi îl condamnau pe tânărul cu trăsături feminine care încerca să înceapă o altă viaţă, puţini erau cei care îi înţelegeau gestul, iar pentru majoritatea reprezenta o curiozitate.

Între timp, Sorina a ajuns astăzi de nerecunoscut. Cu faţa arsă în urmă cu ani de zile cu sodă caustică, în încercarea de a scăpa de părul nedorit, cu haine vechi, privire hăituită şi doar câteva felii de pâine în plasă, Sorina întruchipează un tablou dureros de sărăcie şi disperare.

Unul din cei mai fideli clienţi ai Azilului de Noapte de la Sibiu, unde primesc seara un pat şi o masă oamenii străzii din oraş, Sorina a dispărut o perioadă din peisaj.

Întoarsă acum la Sibiu, a povestit pentru Adevărul ce a făcut în ultimele 3 luni. A cerşit la bisericile româneşti din Italia, a dormit la fundaţii umanitare şi spune că strânge bani pentru o nouă operaţie pe care vrea să şi-o facă în zona intimă.

La cerșit în Italia 

„În Italia am fost la biserică la români, m-au ajutat, am cerşit dar mi-au dat şi de milă.

Am ajuns să cerşesc pentru că am nevoie de aceşti bani ca să pot să mă operez, am nişte probleme, nu pot să stau ca lumea, am probleme de mai mulţi ani, vreau strâng bani ca să-mi rezolv problema.

În Italia a fost bine, mâncare bună, am dormit şi pe la Caritas. Pe la Veneţia am fost, pe la Padova, la Trieste am fost, la Milano, am dormit la Caritas, ceva serviciu de asistenţă social”, povestea Sorina, potrivit ziarului Adevărul din 18 octombrie 2014

A vrut să-și reconstruiască penisul

Nu a durat mult însă și identitatea sexuală a acesteia a devenit din nou încețoșată, mai ales că starea ei fizică devenea din ce în ce mai alterată. Sorina acuza dureri insuportabile și a încercat chiar să se sinucidă după ce a intrat în depresie.

Totul a culminat cu un gest incredibil făcut de acesta, tot ca urmare a disperării că nu s-a putut obișnui cu această operație. Sorina și-a turnat sodă caustică pe față și s-a mutilat.

A fost atât de determinată să facă ulterior o altă operație de reconstrucție a penisului încât a plecat inclusiv în Italia la cerșit ca să adune bani pentru operație. Nu a reușit acest lucru și s-a întors în țară unde își trăiește calvarul, scria Libertatea din 02 februarie 2017.

Sorina Rațiu s-a nascut în anul 1975, în localitatea Deta, județul Timiș. Încă de la vârsta de 15 ani, după ce tatăl lui a decedat, iar mama a plecat peste hotare, a rămas singură pe lume.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola