Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Masacrul armatei americane asupra indienilor Sioux la Wounded Knee
Articole online

Masacrul armatei americane asupra indienilor Sioux la Wounded Knee

masacru

Masacrul armatei americane asupra indienilor Sioux la Wounded Knee

De-a lungul anului 1890, guvernul american a fost îngrijorat de influența tot mai mare pe care o avea în Pine Ridge mișcarea spirituală Ghost Dance, care pretindea că nativii americani au fost înfrânți și închiși în rezervații pentru că i-au supărat pe zei prin renunțarea la obiceiurile lor tradiționale. Mulți Sioux credeau că, dacă ar fi practicat Dansul fantomelor și ar fi respins căile omului alb, zeii ar fi creat din nou lumea și i-ar fi distrus pe toți necredincioșii, inclusiv pe cei care nu erau indieni.

La 15 decembrie 1890, poliția din rezervație a încercat să-l aresteze pe Sitting Bull, celebrul lider Sioux, în rezervația Standing Rock și l-a ucis în timpul procesului.

La 29 decembrie, cavaleria a 7-a a armatei americane a înconjurat o bandă de Ghost Dancers sub comanda șefului sioux Big Foot lângă Wounded Knee Creek și le-a cerut să predea armele. În timp ce se întâmpla acest lucru, a izbucnit o bătaie între un indian și un soldat american și s-a tras un foc de armă, deși nu este clar din care parte. A urmat un masacru brutal, în care se estimează că au fost uciși aproape 150 de amerindieni (unii istorici estimează că acest număr este de două ori mai mare), aproape jumătate dintre ei fiind femei și copii. Cavaleria a pierdut 25 de oameni.

Conflictul de la Wounded Knee a fost denumit inițial o bătălie, dar în realitate a fost un masacru tragic și evitabil. Înconjurată de trupe puternic înarmate, este puțin probabil ca indienii să fi pornit intenționat o luptă. Unii istorici speculează că soldații din Cavaleria a 7-a s-au răzbunat în mod deliberat pentru înfrângerea regimentului la Little Bighorn în 1876. Oricare ar fi fost motivele, masacrul a pus capăt mișcării Ghost Dance și a fost ultima confruntare majoră din războiul mortal al Americii împotriva indienilor.

Conflictul a ajuns din nou la Wounded Knee în februarie 1973, când a fost locul unei ocupații de 71 de zile a grupului de activiști AIM (American Indian Movement) și a susținătorilor săi, care protestau împotriva relelor tratamente aplicate de guvernul american față de nativii americani. În timpul impasului, doi nativi americani au fost uciși, un șerif federal a fost grav rănit și numeroase persoane au fost arestate.

Registration

Aici iti poti reseta parola