Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Mary Mallon, cazul controversat al femeii plasate în carantină obligatorie în SUA timp de 23 de ani
Articole online

Mary Mallon, cazul controversat al femeii plasate în carantină obligatorie în SUA timp de 23 de ani

Mary Mallon, cazul controversat al femeii plasate în carantină obligatorie în SUA timp de 23 de ani În analele istoriei medicale, puține nume evocă atâtea intrigi și controverse precum Mary Mallon. Ea a devenit cunoscută ca fiind prima purtătoare asimptomatică a febrei tifoide din Statele Unite. Plasată în carantină obligatorie timp de 23 de ani, […]

Mary Mallon, cazul controversat al femeii plasate în carantină obligatorie în SUA timp de 23 de ani

În analele istoriei medicale, puține nume evocă atâtea intrigi și controverse precum Mary Mallon. Ea a devenit cunoscută ca fiind prima purtătoare asimptomatică a febrei tifoide din Statele Unite. Plasată în carantină obligatorie timp de 23 de ani, povestea lui Mallon ridică întrebări legate de sănătatea publică și aspectele legate de libertățile personale.

La începutul secolului al XX-lea, o epidemie de febră tifoidă a izbucnit în New York, lăsând nedumeriți oficialii din domeniul sănătății, care nu au reușit să identifice sursa bolii. A apărut Mary Mallon, o imigrantă irlandeză care lucra ca bucătăreasă pentru familiile înstărite. S-a stabilit că Mallon, deși ea însăși nu a prezentat niciodată simptome de febră tifoidă, era un purtător asimptomatic, răspândind boala prin activitatea sa.

Descoperirea faptului că Mallon era o purtătoare asimptomatică a fost o revelație în domeniul sănătății publice. Aceasta a evidențiat conceptul de „”purtător fără simptome”, persoane care poartă boli infecțioase fără a prezenta niciun semn. Această realizare a ridicat întrebări cu privire la transmiterea bolilor și la necesitatea unor măsuri de izolare.

Carantina controversată a doamnei Mary Mallon

În urma identificării sale ca purtătoare, Mary Mallon a avut o soartă controversată. În 1907, oficialii din domeniul sănătății au plasat-o cu forța în carantină pe North Brother Island, un loc izolat în East River din New York. În ciuda obiecțiilor sale, Mallon a fost ținută împotriva voinței sale timp de 23 de ani. Decizia de a o plasa pe Mallon în carantină a stârnit dezbateri privind libertățile personale și rolul statului în controlul bolilor infecțioase.

Criticii au susținut că internarea lui Mallon i-a încălcat drepturile, deoarece nu a prezentat niciodată simptome și nu a făcut rău în mod intenționat altora. Susținătorii carantinei, pe de altă parte, au subliniat riscurile potențiale pe care le prezintă purtătorii asimptomatici și necesitatea de a proteja sănătatea publică.

Moștenirea și impactul asupra politicilor de sănătate publică

Cazul lui Mary Mallon a avut un impact profund asupra politicilor de sănătate publică și a strategiilor de combatere a bolilor. Situația ei a atras atenția asupra importanței identificării și monitorizării purtătorilor de boli infecțioase, chiar dacă aceștia erau asimptomatici.

În urma carantinei lui Mallon, departamentele de sănătate publică au stabilit directive pentru urmărirea purtătorilor și aplicarea măsurilor de izolare atunci când a fost necesar. Aceste politici urmăreau să stabilească un echilibru între protejarea sănătății publice și respectarea drepturilor individuale, o sarcină delicată care continuă să pună la încercare sistemele de sănătate și în prezent.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola