Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Motivul pentru care Neil Armstrong a fost obligat să intre în carantină când s-a întors de pe Lună
Articole online

Motivul pentru care Neil Armstrong a fost obligat să intre în carantină când s-a întors de pe Lună

Misiunea care a făcut istorie

În Occident, 1969 a fost un an care urma să umbrească aceste realizări și care va schimba pentru totdeauna relația umanității cu spațiul. În acel an, Neil Armstrong și Buzz Aldrin au fost primii oameni care au pus piciorul pe Lună, iar Michael Collins orbita deasupra lor.

Apollo 11 a fost un succes revoluționar care a depășit multe obstacole periculoase. Fiind prima încercare de acest gen, misiunea a fost considerată atât de riscantă încât președintele Nixon avea un discurs pregătit în cazul în care cei trei astronauți nu ar mai fi putut fi recuperați.

Totuși, pe măsură ce capsula care transporta echipajul a fost readusă în siguranță pe Pământ, unii oameni de știință s-au temut că întoarcerea celor trei ar putea declanșa o criză de sănătate greu de înțeles și remediat.

Până când cei doi astronauți au ajuns pe Lună, pentru mulți cercetători acest corp ceresc reprezenta un adevărat mister, nimeni nu știa ce exista pe suprafața ei la nivel microscopic. Posibilitatea ca viața să apară pe Lună sub forma unui virus sau a altor pericole pentru viața de pe Pământ nu a fost considerată atât de reală.

Cu toate acestea, a fost luată destul de în serios reîntoarcerea astronauților, motiv pentru care aceștia au trebuit să se schimbe în costume specializate care îi țineau complet izolați de lumea din exteriorul costumului. Între acest timp, capsula a fost dezinfectată și probele materiale de pe Lună au fost extrase cu mare atenție. Timp de trei săptămână, cei trei astronauți au fost adăpostiți într-o cameră specială menită să înfrunte orice boală pe care cei trei ar fi putut să o aducă de pe Lună.

Carantinați timp de trei săptămâni

În acest timp, cei trei astronauți au avut o întâlnire cu președintele prin televiziune, iar Neil Armstrong și-a sărbătorit ziua de naștere în acea cameră. Când au trecut cele trei săptămâni, NASA a stabilit că nu există niciun risc și că aceștia pot pleca. Aceasta a fost o mentalitate sănătoasă, motiv pentru care următoarele misiune, precum cea spre Marte, vor urma protocoale similare de carantină la sosire și la plecare.

Cu toate acestea, este important să subliniem că procedurile urmate pentru ca misiunea Apollo-11 să nu aducă vreo epidemie au fost problematice. Pentru toate măsurile de precauție implementate, deschiderea nesecurizată a capsulei ar fi permis oricărui agent patogen să scape cu ușurință.  

Registration

Aici iti poti reseta parola