Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Mărturiile lui Dinu Zamfirescu și Radu Câmpeanu despre Marea Manifestație Anti-comunistă de la 8 noiembrie 1945
Articole online

Mărturiile lui Dinu Zamfirescu și Radu Câmpeanu despre Marea Manifestație Anti-comunistă de la 8 noiembrie 1945

Pe 8 noiembrie 1945, are loc manifestația din Piața Palatului din București, cu ocazia aniversării zilei onomastice a regelui Mihai al României.

Radu Câmpeanu, aflat în fruntea liberalilor, s-a urcat pe gardul Palatului Regal şi le-a ţinut un discurs oamenilor din piaţă.

În timpul cuvântării, spune seniorul liberal, un apropiat din partid i-a comunicat că Bebe Brătianu îi roagă să plece pentru ca trupe aparţinând diviziei „Tudor Vladimirescu” urmau să-şi facă apariţia în Piaţă pentru a înăbuşi manifestaţia. Câmpeanu a coborât de pe gard şi au continuat să se manifeste paşnic.

După manifestaţie, tinerii liberali şi ţărănişti s-au îndreptat înapoi spre sediile lor. La sediul PNL, Dinu Brătianu, preşedintele partidului le-a mulţumit tinerilor şi i-a felicitat.

Represaliile

Pentru Dinu Zamfirescu şi pentru Radu Câmpeanu începea însă o lungă perioadă de represiuni din partea regimului.

Pentru primul, problemele începeau chiar din ziua manifestaţiei. După o noapte la Prefectura de Poliţie şi aproape o lună de zile petrecută în beciurile poliţiei, Dinu Zamfirescu scapă cel puţin temporar de problemele cu autorităţile şi primul gest pe care îl face la ieşirea din arest este acela de a se înscrie în Partidul Naţional Liberal.

Au urmat anii studenţiei în care presiunile din partea regimului s-au înăsprit, conducând la întreruperea studiilor sale.

După mulți ani înțesați cu filaje, ore petrecute pe la Securitate, Dinu Zamfirescu ajunge în exil.

Pentru Radu Câmpeanu, soarta a fost cel puţin la fel de aspră, dacă nu chiar mai aspră decât în cazul lui Dinu Zamfirescu.

După ani petrecuți în penitenciarul Craiova și ulterior în coloniile de muncă de la Canalul Dunăre- Marea Neagră, este eliberat și alege calea exilului, în Franța, la Paris.

 

Sursa: iiccmer.ro

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola