Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Mărturiile lui Dinu Zamfirescu și Radu Câmpeanu despre Marea Manifestație Anti-comunistă de la 8 noiembrie 1945
Articole online

Mărturiile lui Dinu Zamfirescu și Radu Câmpeanu despre Marea Manifestație Anti-comunistă de la 8 noiembrie 1945

Pe 8 noiembrie 1945, are loc manifestația din Piața Palatului din București, cu ocazia aniversării zilei onomastice a regelui Mihai al României.

Marile bulevarde erau totuşi deschise circulației publice deoarece era zi de lucru.

Dinu Zamfirescu își amintește cum, alături de colegii săi de clasă au pus lacăt pe poarta liceului înainte de intrarea la cursuri, tocmai pentru ca elevii să participe la miting. Şi profesorii au venit în Piaţă, mai târziu însă.

Aflaţi pe strada Ştirbei, ţărăniştii au început să se îndrepte spre Palatul Regal. În zona Athenee Palace, strada era blocată.

Norocul tinerilor a fost că au întâlnit în cordonul militar în sublocotenent care, deși le-a comunicat că nu au voie să treacă pe stradă, le-a precizat că nu le interzice nimeni să treacă pe trotuar.

La îndemnul militarului, băieţii au luat fetele din grup la braţ şi au trecut pe trotuar, ajungând în Piaţă.

În tot acest timp, liberalii, au plecat de la sediul partidului, şi au pornit pe bulevardul Brătianu, spre Universitate. Radu Câmpeanu îşi amintea că oamenii opreau tramvaiele şi călătorii se alăturau tinerilor în demersul lor de susţinere a Regelui.

Ajunşi la Universitate au făcut dreapta, intrând pe bulevardul Regina Elisabeta şi apoi pe Calea Victoriei.

În zona restaurantului Capșa se afla un cordon de soldaţi cu armele îndreptate spre manifestanţi. Dat fiind numărul foarte mare de participanţi, soldaţii nu au tras, iar coloana a înaintat spre Piaţă.

O întâmplare pe care atât Dinu Zamfirescu cât şi Radu Câmpeanu au evocat-o cu plăcere în cele două interviuri este legată de angajatele din Palatul Telefoanelor. „la Telefoane, s-a produs din nou un fenomen foarte interesant. Au ieşit salariaţii şi salariatele de la Telefoane; aveau o uniformă verde închis. Şi au venit şi ei cu noi, până în Piaţa Palatului.”

„Regele Poporului” versus „Regele şi Patria”

Revenind la desfăşurarea manifestaţiei, trebuie menţionat că celebra divizie sovietizată, „Tudor Vladimirescu” a jucat un rol important în desfăşurarea de forţe.

Până la apariţia coloanelor liberale, grupurile de ţărănişti nu erau foarte numeroase. De aceea, autorităţile comuniste au trimis oameni în camioane, în special de la Confederaţia Generală Muncii, cu scopul de a-i ameninţa pe manifestanţii ţărănişti.

Au apărut în jur de 10 camioane, pline cu muncitori care strigau „Regele Poporului” atunci când studenţii scandau „Regele şi Patria”, în acelaşi timp ameninţându-i, bruscându-i şi făcând în aşa fel încât să-i înghesuie pe tineri în jurul statuii ecvestre a Regelui Carol I din faţa Fundaţiei Universitare Carol I.

Chiar în acele momente, când manifestanţii erau destul de speriaţi, liberalii au intrat în piaţă, schimbând raportul de forţe.

Entuziasmul celor care erau deja acolo la vederea numărului consistent al celor care s-au alăturat s-a manifestat imediat iar câţiva dintre ei au răsturnat unul dintre camioanele trimise de Teohari Georgescu, după care l-au incendiat.

Din păcate pentru tânărul de atunci, Dinu Zamfirescu, manifestaţia a luat sfârşit destul de repede după momentul camionului răsturnat pentru că, aflându-se foarte aproape de locul incidentului a fost arestat.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola