„Marșul asupra Bucureștiului” a fost o acțiune politică organizată de Partidul Național Țărănesc (PNȚ) în data de 6 mai 1928, având ca scop inițial răsturnarea guvernului liberal condus de Vintilă Brătianu și reinstaurarea prințului Carol al II-lea pe tronul României.
Ce a fost Marșul asupra Bucureștiului
Evenimentul a fost inspirat de „Marșul asupra Romei” al lui Benito Mussolini din 1922.
Planul inițial prevedea ca prințul Carol să sosească la Alba Iulia cu avionul și să se proclame rege, urmând ca manifestanții să pornească într-un marș către București pentru a-l instala pe tron.
Carol n-a ajus și în absența lui, Iuliu Maniu a decis să renunțe la marșul planificat și să se limiteze la adoptarea unei moțiuni împotriva guvernului.
Temându-se de o posibilă lovitură de stat, a colaborat cu reprezentanții guvernului pentru a dispersa mulțimea.
Un alt moment incomod care întregește istoria noastră
Alex Mihai Stoenescu vă așteaptă pentru un nou episod Evenimentul istoric, de la 12.00, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro.
Într-un episod anterior, Alex Mihai Stoenescu spunea că istoricul nu are voie să elogieze personalități. Subiectul Mișcarea Legionară este cel mai dificil de lămurit. Video
În podcastul de atunci, istoricul Alex Mihai Stoenescu a analizat ideologia Mișcării Legionare. El a explorat originile, principiile și impactul acesteia asupra societății românești.
De asemenea, el a subliniat importanța unei abordări obiective și echilibrate în studiul istoriei, evidențiind calitățile unui istoric imparțial.
Cât de greu este de înțeles Mișcarea Legionară?
Acesta a spus că, de departe, ideologia Mișcării Legionare este un obiect greu de abordat de către istorici „aproape imposibil de cercetat de către istoric”.
„Un istoric care vrea să lămurească istoria Mișcării Legionare se lovește de o situație unică la noi. Acesta este și motivul pentru care subiectul, Mișcarea Legionară, este cel mai dificil de lămurit pentru că ea a fost proiectată negativ și nu există o imagine bună încă de la începuturile ei și până după 1989”, a transmis acesta.
Alex Mihai Stoenescu a transmis că un istoric profesionist nu are voie să elogieze sau să denigreze personalități istorice, indiferent că este vorba despre Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare sau Regii României.
![](https://evenimentulistoric.ro/wp-content/uploads/2021/05/logo_evz_ist-2.png)