Evenimentul Istoric > Articole online > NOU! „Preliminarii la ASASINAREA lui NICOLAE IORGA. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu”, de Alex Mihai Stoenescu
Articole online

NOU! „Preliminarii la ASASINAREA lui NICOLAE IORGA. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu”, de Alex Mihai Stoenescu

Editura Evenimentul și Capital lansează un nou volum inedit și valoros pentru însetații de adevăr despre istoria țării noastre. Cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu” este semnată de istoricul Alex Mihai Stoenescu și este disponibilă, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.ro.

 

Controversa Nicolae Iorga – Constantin G. Giurescu

La momentul declanșării, Controversa a apărut ca o explozie de orgolii, argumentate cu probe istorice (strict domeniale), însă ea a fost precedată de incidente personale și profesionale în escaladare și de atitudini politice, nu neapărat antagonice, dar influente conjunctural.

Din punctul de vedere al Istoriografiei, Controversa a luat forma conflictului profesional între Nicolae Iorga, considerat și atunci, și astăzi ”cel mai mare istoric român din toate timpurile”, și un grup mai nou de istorici, între care evoluează, mai mult ca terminologie, și mai puțin ca un concept, ideea de “școală critică de istorie”, revendicată de ambele tabere pentru un substrat teoretic, aparent metodologic, al contradicției între adevăr istoric și militantism ideologic și politic, între ethos și logos. Adică, reamintim aici, între Istoria pragmatică, științifică, și literatura și propaganda pe teme istorice, între discursul istoric, obiectiv, în care zona cea mai sensibilă era și este interpretarea probelor, și narațiunea liberă, subiectivă, pe teme istorice (comentariul literar), în care interpretarea este preponderent opinie. În centru s-a aflat sinteza istoriei naționale – Istoria românilor.

Descoperă informații inedite despre controversa dintre Nicolae Iorga și Constantin G. Giurescu în volumul ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu”, semnat de istoricul Alex Mihai Stoenescu, disponibil, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.ro.

 

Lupta dintre generații și poziția lui Nicolae Iorga

Cuvântul-cheie în jurul căruia s-a desfășurat Controversa este generație. Un avantaj temporar al lui Constantin C. Giurescu în Controversă a fost acela că era considerat specialistul în istoria românilor, că știe cel mai bine erorile lui Iorga, fiind asistentul lui la Universitate, și că acoperă cu această parte ”problema Istoriei” din societatea românească prin compunerea unei noi Istorii a românilor, aflate în fața noii generații de istorici a „României Mari”. Ea avea misiunea de pregătire a unei noi generații de studenți, care va fi viitoarea generație de profesori și din care va apărea și o altă generație de istorici.

Nicolae Iorga nu acorda credit în anii ‘30 existenței unei ”generații noi” de istorici, afirmând mereu că era vorba de o continuitate a Școlii istorice conduse de el, de studenți formați de el și care i-au acceptat și citat opera, fiind publicați frecvent în Revista Istorică sub coordonarea și promovarea lui, că respectivii formează doar un grup neomogen, contestatar al autorității sale multiple, apărut într-un anumit moment politic. Ideea de generație ”nouă” de istorici îl irita cel mai mult pe Iorga, tocmai pentru că asta presupunea o generație ”veche”, cu operă depășită, și o necesitate de rescriere (réécrire) a Istoriei, după ce o rescrisese el.

Care a fost deznodământul conflictului dintre cele două generații de istorici? Află răspunsul din cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu”, scrisă de Alex Mihai Stoenescu.

Alex Mihai Stoenescu este pseudonimul literar al lui Stoenescu Alexandru I. Mihail (n. 2 octombrie 1953, București), scriitor și istoric român, specialist în Istoriografie (Metodologie istorică) și în Istoria recentă a României. Ca istoric, Alex Mihai Stoenescu este autorul mai multor volume, precum „Istoria loviturilor de stat în România”, „România post-comunistă”, „Tratat de istoriografie generală”, „Teoria eredității în cultură. Mihai Eminescu – bulgar, I.L.Caragiale și N.Iorga – greci, Vasile Alecsandri și A.D.Xenopol – evrei” „Nicolae Iorga, geniu sau titan” și ”Istorie romantică ș drept istoric înainte de Nicolae Iorga”.

Cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu” este disponibilă, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola