Evenimentul Istoric > Articole online > Marin Cercelaru din Slatina, „Steaua bună a iubitei stele” a filmului american Mary Pickford
Articole online

Marin Cercelaru din Slatina, „Steaua bună a iubitei stele” a filmului american Mary Pickford

Șofer, șofer, dar nu al oricui. Marin Cercelaru, de loc din Slatina, ajunsese, printr-un concurs de împrejurări, șoferul marii stele a cinematografului American Mary Pickford.

Românul nostru era plătit regește și a dus-o bine, după cum mărturisea la întoarcerea în țară, în 1936, chiar și în timpul celor două luni în care Mary Pickford era urmărită zi și noapte de gangsterii care voiau s-o răpească.

Plecarea

În 1919, murindu-i ultimul membru al familiei, cei patru frați pe care îi avusese pierind pe front la Mărășești și Jiu, Marin Cercelaru se îmbarcă pe un vapor la Constanța ca ungător la motoare.

După multe peripeții ajunge în SUA, unde este angajat ca șofer al ambasadorului roman.

Într-o seară, ambasadorul s-a dus la teatru în Atlantc City, iar Cercelaru a rămas în automobilul parcat regulamentar să-l aștepte.

A apărut un polițist plin de zel care i-a cerut să mute automobilul. Slătineanu se uită înainte, se uită înapoi și vede alte 10 autoturisme parcate în linie cu el.

Își dă seama că polițistul vrea să-i facă o „mizerie” și-i răspunde că nici nu se gândește să se miște de acolo.

Pe teritoriu românesc

Polițistul se înfurie, fluieră, îi mai vin în ajutor încă cinci-șase colegi, și-l declară pe recalcitrant arestat.

Cercelaru se încuie în mașină și îi spune: „Aici, înăuntru, este teritoriu românesc, așa că nu te aventura să pătrunzi la mine c-o pățești”.

Scandalul ia proporții, se adună lume, vin ziariști și un polițist-șef, care îl somează pe Cercelaru să se supună arestării.

Cum slătinenul nici vorbă să deschidă mașina, îl arestează cu mașină cu tot, care este remorcată până la poliție în văzul aparatelor de fotografiat.

A doua zi toată America citește, în ziare, întâmplarea și vede fotografia eroului principal.

Ambasadorul se duce la poliție și-l găsește pe Cercelaru dormind liniștit, în mașină, ca la el acasă… pe teritoriu românesc.

La Hollywood

Deși se simțea bine la legația română din Washington, Cercelaru vrea să facă avere și, acum celebru fiind, intră ca șofer la un mare bancher, cu un salariu triplu.

După un an bancherul pierde tot pe bursă, Cercelaru se îmbolnăvește, iar soția rămâne și ea fără slujbă.

Este ajutat de consulul României la New York, Carol Tărcăuanu, să plece în primăvara lui 1932 la Hollywood, unde spera că va ajunge actor.

Știa să vorbească șase limbi: engleza, franceza, italiana, spaniola, japoneza și româna și se pricepea la box.

Deși nu a ajuns actor, aceste atuuri i-au prins bine, fiind angajat de Mary Pickford, care căuta de mult un șofer poliglot și sportiv.

Toate mergeau strună, dar l-a lovit dorul de țară. Aflând că Dimăncescu, consulul României la San Francisco, venea în țară cu mașina s-a angajat șofer la acesta.

Așa s-a terminat aventura americană a lui Marin Cercelaru.

Mary Pickford (n. 8 aprilie 1892, Toronto, Ontario – d. 29 mai 1979, Santa Monica, California) a fost o actriță de film, câștigătoare a premiului Oscar.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola