Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Blitzkrieg-ul a eșuat!” Separatiștii ruși spun că Putin are o problemă
Articole online

„Blitzkrieg-ul a eșuat!” Separatiștii ruși spun că Putin are o problemă

Invazia Ucrainei de către Rusia trebuia să fie un blitzkrieg. În câteva zeci de minute, Moscova ar fi trebuit să „denazifice” și să „neutralizeze” adversarul.

13În schimb, la două săptămâni de la intrarea trupelor lui Putin pe pământ ucrainean, înaintarea armatei ruse pare lentă și greoaie. Nici vorbă de războiul fulger pe care și-l imaginase Vladimir Putin.

Strelkov recunoaște eșecul

Potrivit Pravda, fostul șef al Ministerului Apărării din Republica Populară Donerțk , Igor Strelkov, afirmă că blitzkrieg-ul din Ucraina nu a funcționat și operațiunea specială a Forțelor Armate Ruse în Donbas (operațiunea specială e termenul folosit de ruși care refuză să recunoască faptul că e vorba de o invazie) va fi amânată, potrivit
Strelkov spune că înfrângerea forțelor ucrainene nu a fost posibilă întrucât lipsește îndeplinirea unora dintre condiţiile necesare. Într-o perioadă de două săptămâni, armata rusă nu a reușit să încerce complet unul dintre grupurile Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a o învinge complet, iar aceasta este o problemă serioasă.

Dacă armata ucraineană își va retrage forțele armate din Donbas, Forțele Armate ale Ucrainei vor putea să pună un punct la granița Niprului, ceea ce înseamnă că va fi organizată o nouă linie de apărare. Distrugerea acestei apărări va necesita un timp suficient de lung pentru ca autoritățile de la Kiev să aibă timp să mobilizeze din nou armata.

„În această situație, fiecare zi și fiecare săptămână sunt foarte importante, deoarece permit să se evite pierderi mari. Acum putem spune că blitzkrieg-ul rapid nu a funcționat”, a spus Strelkov.

Ministerul rus de expterne spune că totul merge conform planului

Un alt punct de vedere a fost exprimat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova . Potrivit acesteia, operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului.

Igor Strelkov susține totuși că nu există nicio alternativă la înfrângerea „regimului nazist”, termen folosit de ruși pentru a desemna autoritățile ucrainene, notează Pravda.

 

Rusia își pierde credibilitatea în Ucraina

 

Aflată rintre primele cinci țări din lume ca număr de trupe permanente, Rusia ar fi trebuit să-și demonstreze toată puterea militară cu războiul din Ucraina. În schimb, impasul care se găsește în aceste zile ar fi putut într-adevăr să evidențieze fragilitatea și limitele armatelor lui Putin.

Deși trebuie subliniat modul în care rezistența ucraineană i-a surprins chiar și pe cei mai optimiști observatori, încetineala avansului poate fi pusă și pe seama erorilor de apreciere făcute de Rusia. În primul rând, subestimarea adversarului, „uitând” cum formația sa militară se aseamănă mai mult cu modelul rusesc decât cu cel european, i-a împiedicat pe generalii moscoviți să anticipeze mișcările ofițerilor de la Kiev.

Demolarea podurilor și exploziile căilor ferate au creat neplăceri logistice care au dus la o serie de episoade jenante , precum rămânerea fără carburant și fără provizii în mijlocul unui teritoriu ostil; la fel cum fortificarea apărării în orașe a dat naștere unor asedii pentru care Rusia nu era pregătită, nici măcar la nivelul proviziilor de hrană pentru întreținerea trupelor.

O armată sub așteptări?

Dar subestimarea adversarului nu a fost singura greșeală. Obișnuită în ultimii ani cu operațiunile militare din Orientul Mijlociu, armata rusă și generalii săi nu s-au adaptat suficient de repede la diferitele condiții ale teritoriului și ale populației ucrainene, mizând totul pe superioritatea armelor disponibile. Arme care, totuși, într-un context în care există probleme critice în mișcările rapide, devin mai mult o povară decât un avantaj.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola