Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marea pană de curent din nord-est
Articole online

Marea pană de curent din nord-est

Marea pană de curent

Marea pană de curent din nord-est

În anii 1960, America de Nord devenea foarte dependentă de electricitate. O economie relativ prosperă a făcut ca oamenii să cumpere mult mai multe gadgeturi electrice și electronice din ce în ce mai variate care deveneau disponibile, în timp ce în marile orașe se construiau clădiri din ce în ce mai mari. Toate acestea au dus la creșterea cerințelor și a cererii de energie electrică.

Pentru a satisface cererea și pentru a reduce costurile individuale, diverse servicii și companii de electricitate din sudul Ontario și din nord-estul Statelor Unite s-au conectat pentru a se aproviziona reciproc, în funcție de vârfurile de sarcină și de scăderea acestora în anumite zone.

În zona Niagara se producea o cantitate masivă de energie hidroelectrică de ambele părți ale frontierei dintre Canada și SUA. Există întrerupătoare de siguranță pe fiecare dintre multitudinea de linii electrice și generatoare setate să se oprească în cazul în care un val de energie electrică depășește capacitatea liniei respective. Cu câteva zile înainte de 9 noiembrie, inginerii din Ontario au setat din greșeală un releu de siguranță pe o linie electrică majoră pentru a se opri cu mult sub capacitatea liniei.

Cum a început?

Marea pană de curent din nord-est a început în plină oră de vârf, întârziind milioane de navetiști, blocând 800.000 de oameni în metroul din New York și blocând alte mii de oameni în clădiri de birouri, lifturi și trenuri. Zece mii de membri ai Gărzii Naționale și 5.000 de polițiști aflați în afara serviciului au fost chemați la datorie.

Pana de curent a fost cauzată de declanșarea unei linii de transmisie de 230 de kilovolți lângă Ontario, Canada, la ora 17:16, care a provocat defectarea altor câteva linii foarte încărcate. Acest lucru a precipitat un val de energie care a copleșit liniile de transmisie din vestul New York-ului, provocând o declanșare în „cascadă” a altor linii, ceea ce a dus în cele din urmă la întreruperea întregii rețele de transmisie din nord-est. În total, 30 de milioane de persoane din opt state americane și din provinciile canadiene Ontario și Quebec au fost afectate de pană de curent. Pe parcursul nopții, curentul a fost restabilit treptat în zonele afectate de pană de curent, iar dimineața curentul a fost restabilit în tot nord-estul.

La 14 august 2003 a avut loc o altă pană de curent majoră care a afectat cea mai mare parte din estul Canadei, precum și cea mai mare parte din estul Statelor Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola