Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marea explozie de la Halifax
Articole online

Marea explozie de la Halifax

Halifax

Marea explozie de la Halifax

În timp ce Primul Război Mondial făcea ravagii în Europa, orașul-port Halifax era plin de nave care transportau trupe, ajutoare și muniții peste Oceanul Atlantic. În dimineața zilei de 6 decembrie, nava norvegiană Imo a părăsit acostarea din portul Halifax cu destinația New York City. În același timp, cargoul francez Mont Blanc, cu cala de marfă plină de muniții extrem de explozive – 2.300 de tone de acid picric, 200 de tone de TNT, 35 de tone de benzină cu cifră octanică ridicată și 10 tone de bumbac pentru tunuri – traversa strâmtorile portului pentru a se alătura unui convoi militar care urma să îl escorteze peste Atlantic.

În jurul orei 8:45, cele două nave s-au ciocnit, dând foc acidului picric. Mont Blanc a fost împins spre țărm de coliziunea cu Imo, iar echipajul a abandonat rapid nava, încercând fără succes să alerteze portul cu privire la pericolul pe care îl reprezenta nava în flăcări. Spectatorii s-au adunat pe malul apei pentru a asista la spectacolul navei în flăcări, iar câteva minute mai târziu aceasta a trecut pe lângă un dig din port, dându-i foc. Departamentul de pompieri din Halifax a reacționat rapid și își poziționa motorul lângă cel mai apropiat hidrant atunci când Mont Blanc a explodat la ora 9:05 a.m. într-o străfulgerare albă orbitoare.

Explozia masivă a ucis peste 1.800 de persoane, a rănit alte 9.000 – inclusiv 200 de persoane care au orbit – și a distrus aproape toată partea de nord a orașului Halifax, inclusiv peste 1.600 de case. Unda de șoc rezultată a spulberat geamuri la 80 de kilometri distanță, iar sunetul exploziei a putut fi auzit la sute de kilometri distanță.

Registration

Aici iti poti reseta parola