Spania este pregătită să exploateze atât conflictul din Ucraina, cât și tensiunea dintre Marea Britanie și Argentina asupra Insulelor pentru a poune mâna pe Gibraltar.
Marea Britanie amenințată în Falkland, dar și în Gibraltar
În acest sens, Madridul susține revendicarea Insulelor Falkland de către Argentina încercând să-și consolideze propriile revendicări asupra Gibraltarului, avertizează experții.
La începutul acestei luni, Spania a intervenit în conflictul pentru Insulele Falkland, patru foști prim-miniștri cerând noi discuții între Argentina și Marea Britanie. Cei pșatru au cerut celor două țări să găsească „o soluție promptă la disputa de suveranitate” asupra teritoriului. Samuel Arnold-Parra – un analist de la Global Risk Insights specializat pe America Latină – a declarat că ingerințele Spaniei în această problemă au probabil legătură cu „interesul acestei țări pentru Gibraltar”.
Gibraltarul este un teritoriu britanic de peste mări situat în extremitatea sudică a Peninsulei Iberice.
Spaniolii fac jocul Argentinei cu un scop foarte clar
Arnold-Parra susține că disputa privind Insulele Falkland se duce cu „argumente similare” celor folosite de Spania în ceea ce privește Gibraltarul. Cu alte cuvinte, o rezolvare a litigiului în folosul Argentinei ar oferi „în mod natural” o putere mai mare revendicărilor spaniole în Gibraltar.
„Pentru că în mod firesc argumente similare pot fi formulate acolo. Spania a pierdut Gibraltar într-un conflict militar în secolul al XVIII-lea.
Pretenția Argentinei asupra Insulelor Falkland este, de asemenea, foarte veche, iar Războiul din Falkland a fost încercarea Argentinei de a-și afirma revendicările asupra insulelor.
Deci, ei sunt practic într-o situație în care Spania ar sprijini revendicarea Argentinei asupra Insulelor Falkland, deoarece este în interesul Spaniei să poată argumenta în favoarea dreptului său la Gibraltar.
Este același scenariu, ipotetic. Dacă problema Falkland ajunge la Curtea Internațională de Justiție și există o hotărâre în favoarea Argentinei – Spania ar avea atunci revendicări mai puternice față de Gibraltar”.
Vorbind în favoarea reînnoirii dialogului dintre Regatul Unit și Argentina la începutul lunii ianuarie, coaliția foștilor politicieni spanioli a declarat: „Membrii acestui Grup de Sprijin pentru Dialog și-au exprimat angajamentul ferm față de dreptul internațional și soluționarea pașnică a diferențelor dintre state.
Reafirmăm necesitatea ca guvernele Republicii Argentina și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să reia, cât mai curând posibil, negocierile menite să găsească o soluție promptă la disputa de suveranitate asupra Malvinelor, Georgiei de Sud și Sandwichului de Sud. Insulele și zonele maritime din jur.
În acest sens, evidențiem rezoluțiile succesive ale Adunării Generale a Națiunilor Unite care îndeamnă Secretarul General să facă eforturi de bune oficii pentru a relua negocierile în vederea găsirii unei soluții pașnice a disputei cât mai curând posibil.
Imediat după apelul premierilor spanioli, Ambasada Argentinei la Madrid a salutat sprijinul pe care Spania l-a acordat istoric dialogului ca mecanism de soluționare a conflictului de suveranitate”.
Marea Britanie amenință
Presiunile argentiniene susținute de Spania au primit un răspuns belicos din partea Marii Britanii. Secretarul apărării Ben Wallace a emis un avertisment cu privire insulelor Falkland, spunând că „dușmanii noștri nu ar trebui să se îndoiască de hotărârea Marii Britanii de a face față agresorilor.Distanța nu va descuraja Marea Britanie și nici amploarea provocării. Istoria este plină de consecințele pe cvare le-au suportat cei care au subestimat această mică insulă”.
Ca răspuns, Ministerul Afacerilor Externe al Argentinei a respins ceea ce a numit „amenințări cu războiul” și „referirile denigratoare la Argentina”, notează Daily Express.