Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mao Zedong conturează noul guvern chinez
Articole online

Mao Zedong conturează noul guvern chinez

Mao Zedong

21 septembrie 1949: Mao Zedong conturează noul guvern chinez

Conferința din septembrie 1949 de la Pekin a fost atât o celebrare a victoriei comuniste în lungul război civil împotriva forțelor naționaliste chineze, cât și o prezentare a regimului comunist care va conduce de acum înainte China. Mao Zedong și susținătorii săi comuniști au luptat împotriva a ceea ce ei susțineau că era un guvern naționalist corupt și decadent în China încă din anii 1920.

În ciuda sprijinului masiv al SUA pentru regimul naționalist, forțele lui Mao au fost victorioase în 1949 și au alungat guvernul naționalist pe insula Taiwan. În septembrie, cu salve de tun și steaguri ceremoniale fluturând, Mao a anunțat victoria comunismului în China și a promis că va stabili un cadru constituțional și guvernamental pentru a proteja „revoluția poporului”.

În prezentarea diferitelor comitete și agenții care urmau să fie înființate în cadrul noului regim, Mao a anunțat că „Sistemul nostru de stat al Dictaturii Democratice Populare este o armă puternică pentru a proteja fructele victoriei revoluției populare și pentru a se opune comploturilor inamicilor străini și interni de a organiza o revenire”.

„Trebuie să ne însușim cu fermitate această armă”. El i-a denunțat pe cei care se opun guvernului comunist drept „reacționari imperialiști și interni”. În viitor, China va căuta prietenia „Uniunii Sovietice și a noilor țări democratice”. De asemenea, Mao a afirmat că regimul comunist va contribui la sfârșitul reputației de țară mai puțin dezvoltată.

„Epoca în care chinezii erau considerați necivilizați s-a încheiat. Vom apărea în lume ca o națiune extrem de civilizată”.

La 1 octombrie 1949, Republica Populară Chineză a fost anunțată în mod oficial, cu Mao Zedong în calitate de lider. Acesta avea să rămână la conducerea națiunii până la moartea sa, în 1976.

Registration

Aici iti poti reseta parola