Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Manifestele anti-comuniste ale elevului otrăvit de Securitate și bomba de la IICCMER
Articole online

Manifestele anti-comuniste ale elevului otrăvit de Securitate și bomba de la IICCMER

În luna mai 2017, istoricul Marius Oprea și arheologul Gheorghe Petrov, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului (IICCMER), au deshumat, la Botoșani, osemintele lui Mugur Călinescu, elevul-erou al Rezistenței anticomuniste, decedat în anul 1985, în urma anchetelor de la Securitate.

A fost căutat de Securitate peste o lună, timp în care, în fiecare noapte, apăreau noi manifeste

Securiștii au luat peste 80.000 de probe de scris, aproape de la toată populația matură a Botoșaniului.

Pe 18 octombrie, după ce scrisese cel puțin 24 de manifeste, Mugur a fost prins în flagrant, la orele 00.55.

Se spune că adolescentul ar fi fost turnat de niște colegi, iar mai apoi urmărit.

Persecuțiile Securității au avut efect dramatic asupra sa. Este marginalizat de societate, la fel ca și mama sa, iar la scurt timp, în 1983, este diagnosticat cu leucemie. Moare pe 14 februarie 1985.

Cel mai probabil îmbolnăvirea s-a datorat faptului că a fost otrăvit sau iradiat în timpul anchetelor.

Iată câteva din manifestele scrise de Mugur:

„Cetățeni! Trebuie să fim conștienți de rolul nostru în societate și să spunem un nu hotărât stărilor de lucruri ce se conturează la noi”

„În Polonia prietenă, oamenii au dobândit o libertate reală, au sindicate libere «Solidaritatea» și «Solidaritatea rurală». Acestea le reprezintă cu adevărat drepturile chiar dacă au aceleași probleme alimentare ca și noi”.

„Nu mai putem accepta mizeriile și nedreptățile din țara asta”.

„Cetățeni! Țara noastră are o situație economică grea. Datoriile externe au atins 10.000.000.000 dolari, în timp ce în presă plouă cu «petale roz»; Vrem democrație”.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola