În luna mai 2017, istoricul Marius Oprea și arheologul Gheorghe Petrov, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului (IICCMER), au deshumat, la Botoșani, osemintele lui Mugur Călinescu, elevul-erou al Rezistenței anticomuniste, decedat în anul 1985, în urma anchetelor de la Securitate.
Cei doi cercetători au fost însoțiți de reprezentanți de la Institutul de Medicină Legală și de un procuror de la Parchetul Militar Iași.
Marius Oprea spunea atunci că cercetările cu privire la Mugur Călinescu fuseseră demarate cu mult timp în urmă (2005-2007 și că așteaptă un gest de recunoaștere a curajului elevului-erou prin decorarea sa post-mortem de către președintele Klaus Iohannis.ceea ce nu s-a întâmplat.
Demersul celor doi experți IICCMER trebuia să ducă la deschiderea anchetei in rem de moarte suspect, ceea ce ar fi dus la tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea lui Mugur Călinescu, care astăzi încă trăiesc și se bucură de privilegii.
Însă, la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, Alexandra Toader, de loc din Dorohoi, județul Botoșani, a fost numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Iar Marius Oprea și Gheorghe Petrov au fost dați afară din Institut, scrie botosaneanul.ro
Manifestele anticomuniste ale lui Mugur Călinescu
Mugur Călinescu, elev de 16 ani în în clasa a XI-a, a scris pe peretele Comitetului Județean PCR Botoșani cu cretă albastră o serie de manifeste anticomuniste. Asta se întâmpla în noaptea din 12 spre 13 septembrie 1981.

- Revoluția din decembrie 1989 nu a fost o revoluție! Ce spune Virgil Măgureanu despre implicarea URSS
- Mit sau realitate. 15.000 de soldați bulgari au fost orbiți de împăratul bizantin Vasile al II-lea
- Epidemia de ciumă bubonică. Cum au ajuns chinezii să fie acuzați că au îmbolnăvit locuitorii din Honolulu și San Francisco