Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mai mulți ostatici israelieni sunt uciși la München. Septembrie Negru
Articole online

Mai mulți ostatici israelieni sunt uciși la München. Septembrie Negru

La baza aeriană Furstenfeldbruck de lângă München, o încercare a poliției vest-germane de a salva nouă membri ai echipei olimpice israeliene ținuți ostatici de teroriști palestinieni se încheie cu un dezastru.

Bineînțeles, acești cinci bărbați nu erau sportivi olimpici, ci membrii ai „Septembrie Negru”, un grup palestinian extremist format în 1971. În genți aveau puști automate și alte arme. Li s-au alăturat în sat alți trei teroriști, dintre care doi erau angajați în incinta olimpică.

Eroii Moshe Weinberg și Yossef Romano

Cu puțin înainte de 5 dimineața, gherilele au forțat intrarea într-unul dintre apartamentele israeliene, luând cinci ostatici. Când palestinienii au intrat într-un alt apartament, antrenorul israelian de lupte Moshe Weinberg s-a luptat cu ei. A fost împușcat, dar a ucis doi dintre atacatorii săi.

Halterofilul Yossef Romano i-a atacat apoi cu un cuțit de bucătărie și a reușit să rănească un terorist înainte de a fi împușcat mortal. Unii israelieni au reușit să scape printr-o ieșire din spate, dar au fost capturați nouă.

Patru dintre ostatici erau sportivi – doi halterofili și doi luptători – și cinci erau antrenori. Unul dintre luptători, David Berger, avea dublă cetățenie americană și israeliană și locuia în Ohio.

Pretențiile teroriștilor

În jurul orei 8 a.m., atacatorii s-au identificat ca palestinieni și și-au anunțat cererile: eliberarea a 234 de prizonieri arabi și germani deținuți în Israel și Germania de Vest și plecarea în siguranță cu ostaticii la Cairo.

Printre prizonierii germani a căror eliberare o cereau teroriștii se numărau Ulrike Meinhof și Andreas Baader, fondatorii grupării teroriste marxiste cunoscute sub numele de Facțiunea Armata Roșie.

Dacă cerințele palestinienilor nu erau îndeplinite, cei nouă ostatici ar fi fost uciși. Negocierile tensionate s-au întins pe tot parcursul zilei, fiind complicate de refuzul Israelului de a negocia cu teroriști.

Poliția germană a luat în considerare un atac, dar ulterior a abandonat planul de teamă pentru siguranța ostaticilor și a altor sportivi din Satul Olimpic.

Zece organizatori ai Jocurilor s-au oferit ca ostatici în schimbul membrilor echipei israeliene, dar oferta a fost refuzată.

În cele din urmă, la începutul serii, teroriștii au fost de acord cu un plan în care urmau să fie duși cu elicopterul la baza aeriană NATO de la Fürstenfeldbruck și apoi să zboare către Cairo cu ostaticii.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola