Evenimentul Istoric > Articole online > Mai este engleza limbă oficială a Uniunii Europene?
Articole online

Mai este engleza limbă oficială a Uniunii Europene?

Chestiunea s-a pus deja după referendumul privind Brexit, în 2016.

Și, pornind de la Brexit, cotidianul Libérationrăspunde întrebării dacă engleza mai este acum o limbă oficială a UE.

Într-adevăr, engleza este limbă oficială în Marea Britanie, Irlanda și Malta, dar acestea două și-au ales ca limbă de lucru la UE limbile lor naționale, malteza (care e un dialect arab) și gaelica, irlandeza.

Cum o țară nu poate avea decât o singură limbă de lucru în instituțiile UE, în acest moment engleza nu figurează ca limbă oficială în UE în niciuna din cele 27 de țări.

Așa încât întrebarea dacă engleza mai e limbă a UE este legitimă.

Le Figaro şi Liberation explică faptul că răspunsul se află în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Chestiunea trebuie tranşată de Consiliul Uniunii Europene.

UE a răspuns deja în 2016, la câteva zile după referendum: „Am remarcat articolele de presă care afirmă că engleza nu va mai fi limbă oficială în UE după plecarea Marii Britanii. Este incorect. Consiliul UE, acţionând de manieră unanimă, decide regulile care guvernează folosirea limbilor în instituţiile europene. În alte cuvinte, orice schimbare de la regulile privind limbile instituţiilor europene este subiectul unui vot unanim în Consiliu”.

UE are 24 de limbi oficiale şi limbi de lucru. Doar Curtea de Justiţie are propriile reguli: pentru proceduri este utilizată una dintre cele 24 de limbi oficiale, iar pentru deliberări este utilizată de obicei franceza.

La fiecare extindere a Uniunii, limbile oficiale ale noilor state membre au fost şi ele adăugate. Pentru Malta şi Irlanda, care vorbesc engleza, malteza şi irlandeza au fost integrate ca limbi oficiale.

Potrivit unui Eurobarometru comandat în 2012 de Comisia Europeană, înaintea integrării Croaţiei, în 2013, engleza era limba străină cel mai vorbită de cetăţenii europeni (38%), urmară de franceză (12%), germană (11%), spaniolă (75) şi rusă (5%).

Dar nu este limba maternă cea mai curentă: este vorba despre germană (16% din populaţia europeană), urmată de italiană şi de engleză (135), franceză (12%), spaniolă şi poloneză (8%).

Fără Regatul Unit, puţin peste 1% din populaţia europeană va trăi într-o ţară în care engleza să fie limbă oficială (Malta şi Irlanda).

Indiferent ce va fi, Comisia Europeană, Parlamentul European vor avea engleza în principal ca limbă de redactare a documentelor, mai scrie Liberation.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola