Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Madgearu, cu patru ani înainte să fie asasinat de legionari: Echipa e formată. Aștept să-și execute jurământul
Articole online

Madgearu, cu patru ani înainte să fie asasinat de legionari: Echipa e formată. Aștept să-și execute jurământul

Virgil Madgearu a fost ridicat de un comando format din șase legionari pe 27 noiembrie 1940, în jurul orei 14, de la masa pe care o servea acasă împreună cu soția sa Ecaterina.

Membrii comandoului i-au spus că îl duc la Prefectura Poliției Capitalei, pentru a-i lua o declarație.

Văzând că Madgearu ezită, trei dintre asasini i-au dat cuvântul de onoare de legionari că în decurs de o oră avea să se întoarcă acasă.

A fost dus în pădurea Snagov și împușcat în jurul orei 15.30.

Un pădurar care făcea paza a văzut în punctul numit „Coada Lungă” că s-a oprit o mașină venind dinspre București, din care au coborât mai multe persoane, care au intrat 100 de metri în pădure, au tras focuri de armă și apoi au plecat.

În locul respectiv, pădurarul l-a găsit pe profesorul Madgearu cu fața în jos, încă horcăind și curgându-i sânge pe gură.

În dimineața acelei zile Virgil Madgearu aflase de la Ion Mihalache și Iuliu Maniu, care îl vizitaseră, despre Masacrul de la Jilava, petrecut în noaptea precedentă.

Secretarul său, avocatul Virgil Lărgeanu, l-a vizitat la ora 12, găsindu-l într-o stare „sufletească de deprimare”.

Acesta spunea că lui Madgearu i se părea abominabil ceea ce se întâmplase, deși nu avusese „niciodată cuvinte bune pentru cei dela Jilava”.

Fusese informat și despre ridicarea în aceeași dimineață de către legionari a foștilor demnitari Constantin Argetoianu, Gheorghe Tătărescu și Ion Gigurtu.

Gazeta Municipală din 11 mai 1941 cita rândurile scrise de marele dispărut la 29 iulie 1936:

Se încearcă a se creia o justificare a atentatului ce se urzește contra mea.

Fac parte dintre proscrișii de la Târgu Mureș. Echipa e formată. D. I. Inculeț posedă lista.

Aștept acum ca echipa de tineri să-și execute „jurământul”.

După 20 de ani de activitate profesorală în care, de la catedră și prin scries, am lucrat în numele adevărului și al științei pentru ridicarea tineretului intelectual și după 20 de ani de muncă patriotică închinată binelui public, în România nouă constat că, cuvântului nu i se mai răspunde prin cuvânt, ci prin asasinarea adversarului.

Și se prea poate ca în „echipă” să se strecoare și vreunul din cei 3.000 de tineri, pe care i-am numit prin concurs la Ministerul de finanțe, din convingerea că trebuie să întinerim cadrele administrației de Stat, sau din cei pe care i-am introdus în întreprinderile particulare în ultimii douăzeci de ani.

Citește și Împușcat de legionari în pădurea Snagov pe 27 noiembrie

 

Registration

Aici iti poti reseta parola