La 7 februarie 1941, în prima şedinţă a Consiliului profesoral prezidată de noul rector al AISCI, Eftimie Antonescu, s-a decis ca numele profesorilor Virgil-Traian N. Madgearu şi Nicolae Iorga să fie înscrise cu litere de aur pe tabla de marmură, pe care erau trecute numele altor membri ai corpului profesoral decedaţi.
Virgil Traian Madgearu, economist, sociolog şi om politic, s-a născut la Galaţi, la 14 decembrie 1887.
A absolvit liceul la Galaţi. A urmat, apoi, cursurile Universităţii din Leipzig, unde, în 1911, a devenit doctor în ştiinţe economice şi financiare cu teza „Cu privire la dezvoltarea industrială a României/Zur industriellen Entwicklung Rumäniens”.
Şi-a continuat pregătirea la Londra. Este perioada din care datează şi apariţia primelor sale studii originale: „Naţionalitatea capitalului şi politica” şi „Primele trepte ale sistemului de fabrică”.
Revenit în ţară (1912), a fost numit şef de serviciu la Casa Centrală a Meseriilor şi Asigurărilor Muncitoreşti şi apoi redactor-şef al publicaţiei „Monitorul Asigurărilor Muncitoreşti”.
În 1916, prin Decretul Regal nr. 170 din 1 februarie, a fost numit profesor definitiv la Catedra (cursul) de „Studiul practic al întreprinderilor comerciale şi industriale, studiul transporturilor şi tarifelor”, din cadrul Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (AISCI), ţinând cel dintâi curs de ştiinţa întreprinderilor şi transporturilor.
În anul 1925 a devenit profesor titular al Catedrei de Economie naţională şi apoi al Catedrei de Economie politică, în 1935.
Totodată, a organizat şi a condus un seminar special pentru doctoranzi, pentru care a întocmit un îndrumar al desfăşurării lucrărilor pe tematica „Probleme ale agriculturii româneşti”.