Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Macron încearcă să îl convingă pe Xi Jinping să sprijine inițiativele de pace
Articole online

Macron încearcă să îl convingă pe Xi Jinping să sprijine inițiativele de pace

Macron și Xi Jinping

Macron încearcă să îl convingă pe Xi Jinping să sprijine inițiativele de pace

Joi, președintele Franței, Emmanuel Macron, și Xi Jinping, cel mai important lider al Chinei, au lansat un apel, pledând pentru o revenire la tratative de pace în vederea încheierii războiului din Ucraina, dar Xi nu a precizat dacă se va folosi de strânsele sale relații cu Moscova pentru a convinge Rusia să treacă la negocieri.

Întâmpinat cu mare fast la Marele Zid al Poporului, Emmanuel Macron i-a spus lui Xi că se bazează pe el “pentru a face Rusia să-și vină în fire și pentru a convinge toată lumea să revină la masa negocierilor” pe tema Ucrainei.

Ulterior, adresându-se jurnaliștilor, Xi s-a arătat înclinat să dea un răspuns pozitiv. El a spus că, “alături de Franța, facem apel la reținere și la rațiune” în acest conflict, adăugând că, China caută “o revenire rapidă le negocieri de pace în vederea unei înțelegeri politice și a unei arhitecturi europene care să fie echilibrată și durabilă”.

Alături de Macron, liderul chinez a subliniat că Republica Chineză face apel la protecția civililor.

„Armele nucleare trebuie excluse, iar războiul nuclear trebuie evitat”.

Declarația sa, care respinge categoric un război nuclear și care cere ca populația civilă, frecvent vizată de ruși, să nu mai fie atacată, marchează o implicită distanțare de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Dar nu a fost clar dacă Xi va exercita vreo presiune pentru a-l convinge pe Putin să negocieze, așa cum ceruse Macron, sau dacă Xi va purta convorbiri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care, luna trecută, a spus că Republica Chineză ar putea fi un „partener” în drumul spre pace.

Luna trecută, Xi s-a deplasat la Moscova pentru a-i face o vizită lui Putin, dar el nu a discutat direct cu președintele ucrainean după invazia Rusiei, survenită cu peste un an în urmă.

Joi, niciunul dintre cei doi lideri nu a acceptat întrebări din partea jurnaliștilor

Astăzi, Xi va discuta cel puțin șase ore cu Macron la Beijing și Guangzhou – un tratament pe care diplomații occidentali îl califică drept excepțional, considerându-l o confirmare clară a intențiilor de pace.

Greu încercata economie europeană are nevoie de piața chineză, iar Europa îi oferă Chinei mari șanse economice, niște șanse care nu sunt și la îndemâna Rusiei.

„China consideră Europa drept un pol independent al acestei lumi multipolare”, a spus Xi.

A fost un semnal explicit, relevând că el nu vede alianța Americii cu Europa și adâncile relații transatlantice materializate prin NATO drept o trăsătură definitorie a continentului pe care China caută să-l contureze în secolul XXI.

Registration

Aici iti poti reseta parola