Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Macron îi propune lui Zelenski un „summit al păcii!” Cele 10 puncte aduse în discuție
Articole online

Macron îi propune lui Zelenski un „summit al păcii!” Cele 10 puncte aduse în discuție

Macron și Zelenski

Macron îi propune lui Zelenski un „summit al păcii!” Cele 10 puncte aduse în discuție

Preşedintele franez, Emmanuel Macron, a discutat cu omologul lui ucrainean, Volodimir Zelenski, despre „eforturile diplomatice ce trebuie făcute pentru a organiza un summit pentru pace, într-o conversaţie telefonică, sâmbătă.

Cei doi şefi de stat au făcut un „bilanţ al situaţiei militare în Ucraina şi Emmanuel Macron şi-a repetat sprijinul pentru Ucraina pentru a se pune capăt agresiunii ruse”, a arătat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Volodimir Zelenski a precizat pe Telegram că el şi cu omologul lui au examinat „viitoarele etape pentru a pune în practică planul lui de pace în 10 puncte. „Am coordonat acţiunile pentru următoarele evenimente internaţionale”, a adăugat el.

„Am discutat în detaliu timp de o oră Am vorbit despre situaţia de pe linia frontului, despre cooperarea noastră politică şi despre cum să avansăm cu punerea în practică a planului de pace al Ucrainei. Mulţumesc Franţei pentru sprijinul constant”, a adăugat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic către concetăţenii săi.

Situaţie îngrijorătoare la Zaporijjia

Cei doi au discutat şi despre „situaţia îngrijorătoare de la centrala din Zaporijjia, ocupată de forţele armate ruse” din martie 2022, a precizat Parisul. Această discuţie are loc la câteva zile după vizita în Ucraina a lui Rafael Grossi, directorul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), „cu care preşedintele Macron va discuta în viitorul apropiat”, potrivit Palatului Élysée, care arată că Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au subliniat „importanţa sprijinirii acţiunii AIEA la faţa locului”.

Rafael Grossi a mers miercuri la centrala din Zaporijjia, în căutarea unei soluţii acceptabile pentru Kiev şi Moscova pentru a securiza centrala din sud-estul Ucrainei. Directorul AIEA, care a petrecut câteva ore la faţa locului înainte de a se întoarce pe teritoriul aflat sub control ucrainean, vrea să lucreze la „principii” care să minimizeze riscul unei „catastrofe” nucleare.

Registration

Aici iti poti reseta parola