Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lupta lui Margery Kempe, mistică medievală și eroină eretică, pentru a rămâne castă în căsătorie
Articole online

Lupta lui Margery Kempe, mistică medievală și eroină eretică, pentru a rămâne castă în căsătorie

Margery Kempe a fost, în primii 40 de ani de viață, o femeie obișnuită. Născută într-o familie de clasă mijlocie în Anglia de Est a secolului al XIV-lea, este amintită astăzi pentru remarcabila sa viață de femeie sfântă.

„Diavolii deschid gura cu tot cu flăcări aprinse de foc, de parcă ar fi înghițit-o, uneori lovind-o, uneori amenințând-o, uneori trăgând-o și tragând-o atât noaptea, cât și ziua”.

 Aceste viziuni i-au provocat lui Margery o astfel de suferință. că „și-a mușcat mâna atât de violent încât semnul a putut fi văzut pentru tot restul vieții” și „a sfâșiat fără milă pielea de pe corp lângă inima ei cu unghiile … și ar fi făcut ceva mai rău, dacă n-ar fi fost legată și reținută cu forța”.

Pentru încercările și chinurile sale, Margery își părăsise credința și se lepădase de Dumnezeu.

Însă, Iisus Hristos i-a apărut într-una din viziuni ca un bărbat îmbrăcat într-o mantie purpurie, așezat pe patul ei și întrebând-o de ce îl părăsise, iar cu aceasta Margery s-a calmat și și-a recăpătat rațiunea.

A început să se întoarcă la rutina obișnuită a vieții sale, dar revelația ei o șocase atât de mult, încât Margery a decis să nu se mai întoarcă la viața de până atunci.

Legământul de castitate

Din nefericire pentru soțul ei, Margery și-a pierdut și dorința de a avea relații sexuale și a decis că actul carnal i-a devenit atât de abominabil încât ar prefera „să fi mâncat și să bea băutura și mocirla din jgheab decât să consimtă la actul sexual”.

Pentru o persoană credincioasă din Evul Mediu, sexul era considerat nepotrivit chiar și în cadrul căsătoriei, ceea ce este, fără îndoială, motivul pentru care Margery s-a trezit dezinteresată după renașterea ei spirituală.

Soțul ei a fost evident nemulțumit când și-a exprimat dorința de a „trăi în castitate”, iar Margery descrie cum a fost forțată să întrețină relații sexuale cu el „cu mult plâns și durere”.

În perioada medievală, violul în căsătorie nu a fost considerat o infracțiune, așa că Margery a trebuit să suporte acest tratament timp de trei ani.

Fiind o femeie inteligentă, a găsit în cele din urmă o modalitate de a-și convinge soțul să-i acorde castitatea pe care o dorea făcând un pact cu el. Într-o zi de vineri, Midsummer’s Eve, Margery și John călătoreau la Bridlington și se opriră la o cruce pe marginea drumului.

John a respins cererea lui Margery ca ea să facă un jurământ de castitate, dar a propus o înțelegere că, dacă Margery nu vrea să se mai culce cu el, să-i achite datoriile și să mănânce cu el în zilele de vineri, iar atunci el ar fi de acord să nu întrețină relații sexuale cu ea.

Margery postea de ceva timp vinerea, ca parte a devoțiunilor sale religioase, așa că a fost nehotărâtă dacă acceptă sau nu propunerea soțului ei.

După ce s-a rugat în câmpul din apropiere, Dumnezeu i-a vorbit și i-a poruncit să înceteze postul pentru a-i fi fost îndeplinită dorința.

S-a întors la soțul ei și a spus că, dacă era de acord să „nu-mi facă niciodată o cerere privind datoria conjugală după această zi, atâta timp cât va trăi”, ea îi va plăti datoriile și va mânca cu el vinerea.

În anul următor, John însuși făcuse jurământul de castitate și căsătoria era una amiabilă. Când John s-a îmbolnăvit grav, boală care a dus în cele din urmă la moartea sa în 1431, Margery a fost singurul său îngrijitor.

Mistic, pelerin, eretic

Vocația spirituală a lui Margery ca mistic medieval era neobișnuită pentru o femeie din clasa ei socială și era, de asemenea, controversat în acea perioadă ca o femeie să se angajeze în misticism sau în orice vocație religioasă în afara instituțiilor stabilite.

Din cele mai vechi timpuri, au existat întotdeauna suspiciuni în jurul femeilor religioase care nu erau închise, fie în mănăstiri de călugărițe, fie ca „ancore” – femei care s-au închis într-o celulă retrasă din lumea exterioară, astfel încât să se poată dedica rugăciunii și contemplației.

În secolul al XIV-lea, Anglia nu avea o tradiție a femeilor religioase „singular”.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola