Concret, sămânța scandalului este o lege promulgată la 27 decembrie 2019, prin care se dispune crearea unui registru cu toate proprietățile și clădirile religioase care ar fi aparținut Regatului independent al Muntenegrului, transformat în 1918 în Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, redenumit ulterior Iugoslavia, ambele dominate de sârbi.
Titluri de proprietate
O consecință a legii va fi că toate bisericile care nu vor putea prezenta titlurile de proprietate (dinainte de 1918) vor rămâne fără bunurile păstorite timp de un secol.
Contestatarii legii susțin că vizată este în mod evident Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru, care are o relație proastă cu guvernul și se simte amenințată că statul îi va confisca proprietățile.
Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), cu sediul la Belgrad, reprezintă marea majoritate a ortodocşilor din Muntenegru.
Dar relaţiile sale cu președintele muntenegrean Milo Djukanovic, artizan în 2006 al separării de Serbia, cu care Muntenegru a fost unită timp de aproape 90 de ani, s-au deteriorat în ultimii ani.
Acuzații
SPC este acuzată că ar avea legături cu opoziţia prosârbă şi prorusă, rivala Partidului Democratic al Socialiştilor (DPS), condus de Milo Djukanovic, care domină viaţa politică de la începutul anilor 1990. Belgradul s-ar folosi de SPC pentru a se implica în afacerile interne ale Muntenegrului.
De două luni sunt proteste în stradă în Muntenegru, situația este departe să se fi calmat, astfel că a intervenit și armata.
Șeful Armatei din Muntenegru, generalul Dragutin Dakic, a declarat pentru televiziunea locală Vijesti că orice soldat sau ofițer depistat la protestele împotriva legii va fi dat afară din armată.
“Nu va exista carieră militară pentru cei care vor să apere biserica de lege”, a subliniat Dakic, citat de Balkan Insight.
Proteste
Zeci de mii de oameni protestează de două ori pe săptămână împotriva legii adoptate pe 27 decembrie, manifestări organizate de biserica ortodoxă sârbă, cu sprijinul unor grupări proruse și prosârbe.
Dakic a mai avertizat soldații că au obligația să apere statul și să respecte legea și Constituția, o participare la manifestări politice fiind strict interzisă.
“Este inacceptabilă participarea la proteste care au o vizibilă implicare politică, unde poți să vezi doar steagurile altor state, unde muntenegrenii și muntenegrenele sunt denigrați și insultați”, a precizat Dakic, cu referire la prezența steagurilor și emblemelor sârbești în cadrul protestelor.
Cotidianul sârbesc Vecernje Novosti a anunțat încă de pe 6 februarie că Dakic a amenințat într-o întâlnire oficială a armatei că va da afară toți militarii care participă la proteste.
Președintele Milo Djukanic a lansat o amenințare similară la adresa membrilor partidului de guvernământ DPS (partidul democrat al socialiștilor). “Cei care se alătură protestelor împotriva legii religiilor vor fi excluși din partid”, a subliniat Djukanovic.
La o întâlnire în cadrul partidului DPS, președintele a descris protestele ca fiind “o bătălie politică dusă de opozanții statului Muntenegru, cu referire la etnicii sârbi și la toți cei care au votat împotriva independenței țării în 2006.
Identitate națională
Djukanovic a confirmat că legea va fi implementată tocmai fiindcă “accentuează conceptul civic al statului”.
Muntenegru are nevoie de propria sa Biserică Ortodoxă pentru a-şi consolida identitatea naţională şi a contracara interferenţele dinspre Serbia, a declarat preşedintele micului stat din Balcani.
La 14 februarie, reprezentanții bisericii s-au întâlnit cu cei ai Guvernului și au propus câteva amendamente la noua lege, însă acestea au fost ignorate.
“Cea mai dificilă misiune și responsabilitate cade pe umerii guvernului și a miniștrilor, însă toți avem rolul nostru, indiferent că este vorba despre partid, instituții de stat sau autorități locale”, a încheiat Djukanovic.