Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lovitură cruntă pentru Biden. Nu s-a mai întâmplat de 40 de ani
Articole online

Lovitură cruntă pentru Biden. Nu s-a mai întâmplat de 40 de ani

A mai califica inflația drept „tranzitorie” e din ce în ce mai greu de susținut. Inflația a ajuns la 6,8% în Statele Unite, ceea ce nu s-a mai întâmplat din iunie 1982, când țara încerca să depășească nefasta perioadă a proaspăt încheiatei Administrații Jimmy Carter.

America retrăiește dezastruoasa epocă Jummy Carter?

Revenind în zilele noastre, trebuie spus că prețurile de consum au continuat să crească în noiembrie în Statele Unite, mult mai mult decât estimau prognozele economice.
„Motoarele acestei inflații rămân neschimbate: ele sunt în special prețul locuințelor, cererea puternică a consumatorilor și întreruperile lanțurilor de producție”, a sintetizat Jonathan Baltora, de la Axa IM.
Benzina, locuințele, alimentele, mașinile și camioanele uzate au fost bunurile care au contribuit cel mai mult la creșterea indicelui prețurilor, spune Departamentul Muncii, care în Statele Unite publică cifre oficiale ale inflației.
Numai prețul energiei a crescut cu 33%. Prețul petrolului a fost propulsat de redresarea cererii, în timp ce oferta a rămas mică așa cum au vrut OPEC și Rusia. Este adevărat că atunci când vine vorba de aurul negru, ceea ce statisticienii numesc efectul de bază este deosebit de puternic. În urmă cu un an, un baril de țiței texan, WTI, se situa în jurul valorii de 45 de dolari, acum a depășit 80 de dolari în noiembrie. Scăderea sa de 16% în câteva zile, la sfârșitul lunii noiembrie, sub efectul îngrijorării cauzate de difuzarea variantei Omicron a Covid, nu a avut timp să se simtă în benzinăriile americane și să calmeze prețurile. Această scădere a prețului țițeiului la sfârșitul lunii îi sugerează lui Paul Ashworth de la Capital Economics că inflația a atins un vârf.

Comitetul de politică monetară al Fed se întrunește săptămâna viitoare ca să ia măsuri

Totuși, el observă că prețul chiriilor este cel mai mare din ultimul deceniu. Fără energie și alimente, așa-numita inflație de bază a crescut în continuare cu 4,9%, cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale. Paul Ashworth prognozează o încetinire treptată a inflației peste Atlantic în prima jumătate a anului 2022.
Pe Wall Street, la începutul sesiunii, bursa nu a reacționat exagerat la această creștere a prețurilor. Investitorii par să fi observat instalarea inflației în peisaj, mai ales că Fed a recunoscut clar că fenomenul nu este tranzitoriu. Comitetul său de politică monetară se întrunește săptămâna viitoare și va trebui să precizeze termenii „normalizării” acesteia, după ce a aruncat lichidități pe piață luni de zile pentru a sprijini activitatea perturbată de pandemie, scrie Le Figaro.

Registration

Aici iti poti reseta parola