Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lovitură cumplită pentru Biden de la cel mai de încredere aliat al SUA. Războiul pare iminent
Articole online

Lovitură cumplită pentru Biden de la cel mai de încredere aliat al SUA. Războiul pare iminent

Președintele și consilierii să-i speră să dea o lovitură de imagine încheind un nou acord nuclear cu Iranul, îndepărtându-se astfel de politica de maximă presiune asupra Teheranului impusă de fostul președinte Donald Trump. Numai că strategia Casei Albe nu a ținut seama de interesele Israelului, care nu poate să-și asume sub nicio formă riscul ca Teheranul să dezvolte arme nucleare.

Anunțul dur al premierului israelian

Planurile președintelui american de a resuscita acordul cu Teheranul au primit o lovitură devastatoare. Premierul israelian Naftali Bennett a anunțat clar că țara sa ar putea ataca programul nuclear al regimului de la Teheran chiar și în cazul încheierii unui nou acord .
Israelul ar putea acționa independent chiar dacă puterile mondiale vor ajunge la un acord cu Iranul, a declarat marți premierul Naftali Bennett, la o zi după ce la Viena au fost reluate negocierile pentru revenirea la acordul nuclear din 2015.
„Israelul nu va fi o parte într-un acord și își va păstra întotdeauna dreptul de a acționa și de a se apăra pe cont propriu”, a spus Bennett într-o declarație făcută pentru Radioul Armatei.

Întrebat despre declarațiile general-maiorlui Tomer Bar din Forțele Aeriene, care a spus săptămâna trecută că Israelul ar putea provoca distrugeri grave instalațiilor nucleare ale Iranului, premierul a spus: „Prefer să adopt o linie de felul spune puțin și fă multe. Nu cred că trebuie să ne trezim amenințați din stânga și din dreapta în fiecare zi. Este maigine să acționezi.”

Negocierile de la Viena par să bată pasul pe loc

Mediatorul UE Enrique Mora a declarat luni că discuțiile se vor finaliza în câteva săptămâni. Nu la fel de siguri sunt și iranienii. Iranul a vorbit strict despre ridicarea sancțiunilor SUA fără vreun angajament de a-și limita programul nuclear, deși acesta a depășit cu mult stadiul în care utilizarea civilă ar fi credibilă.
De altfel, premierul israelian e sceptic că negocierile ar putea duce la rezultatul dorit.
„Vrem o afacere bună. Este de așteptat să se întâmple acest lucru în parametrii actuali? Nu… Iranul este în discuții cu cărți foarte slabe, dar, din păcate, lumea se comportă ca și cum Iranul ar fi într-o poziție de forță.”

Care sunt îngrijorările Israelului?

Bennet a spus că Israelul trebuie să împiedice Iranul să ajungă vreodată o putere nucleară.
„Am construit o strategie foarte robustă pentru a face față pericolului iranian”, a spus Bennett pentru Kan Bet, „nu e vorba numai de pericolul nuclear, ci și de faptul că Iranul a înconjurat Israelul timp de 30 de ani cu un fel de inel de rachete”.
Premierul israelian șsusține că, numai în ultimul deceniu, Iranul a înarmat Hezbollah cu peste 100.000 de rachete.
„Nu suntem întotdeauna de acord cu politica SUA și uneori există dispute”, care a spus, însă, că guvernul său a ajutat ca Israelul să nu mai fie o problemă partizană în SUA și a obținut atât sprijinul democraților, cât și pe cel al republicanilor.

Bennett a criticat abordarea guvernului anterior și a anunțat că lucrează mai puțin războinic pentru a obține rezultate.
„Dacă există lacune în interese sau poziții, le exprim și acționa pentru a promova interesele Israelului. Nu spunem numai nu… nu vrem numai ceartă; vrem să acționăm astfel încât să obținem rezultate. Dacă se poate face în mod normal, atunci o vom face, iar dacă există tensiune, așa să fie”, notează Jerusalem Post.

Registration

Aici iti poti reseta parola