Evenimentul Istoric > Articole online > Lista celor 20.718 eroi români morți în lagărele sovietice
Articole online

Lista celor 20.718 eroi români morți în lagărele sovietice

Lista cuprinde numele românilor morți în lagărele din fosta URSS, anul nașterii, etnia, gradul și data decesului., fără deportații din Basarabia și Bucovina.

La capitolul observații este trecut locul deceselor, respectiv lagăr sau spitalele speciale pentru prizonieri.

Potrivit ambasadei, acesta este numărul maxim de prizonieri de război şi „internaţi” civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea diplomatică timp de 10 ani (2009-2019).

Lista este însoţită de o anexă privind locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război și „internați” civili români decedați în anii 1941-1956”.

Ultimii dintre ei au murit în 1956

„Am început acest demers de identificare a millitarilor și civililor deportați în 2002 când, într-o arhivă din Kazahstan, am găsit 8.000 de nume de români, dintre care 1.100 au decedat și au fost înhumați acolo. Cei aproape 21.000 de militari și civili decedați descoperiți de noi sunt numai din România, fără deportații din Basarabia și Bucovina. Pot să vă spun că numai pe teritoriul Rusiei au fost peste 500 de lagăre. În 288 dintre ele am descoperit și români. Am identificat aceste nume cu mare greutate, am studiat împreună cu echipa de la ambasadă peste 2.000 de dosare. Munca a fost îngreunată deoarece abia din 1943 s-a făcut o înregistrare a prizonierilor în lagăre. A fost o muncă dusă la extrem, fără falsă modestie. Scopul a fost acela să ne aducem morții acasă și să le redăm identitatea”, a declarant, pentru Europa liberă ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare.

Despre românii decedați după anul 1950 în lagăre, Soare ne-a precizat că aceștia erau dintre cei condamnați pentru crime de război și cei care refuzau să muncească.

„Au fost pedepse de 5, 10, sau chiar 25 de ani de închisoare. Ultimii dintre ei au murit în 1956. Alții au fost supuși propagandei și îndoctrinați. Li se trimiteau manifeste în lagăre, li se spunea că România e distrusă și erau convinși să se înscrie pentru refacerea Armatei Roșii cu prețul întoarcerii în țară”, a mai declarat Vasile Soare.

Lista poate fi citită AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola