Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Liderii Hamas spun că nu au regrete după atacul din 7 octombrie și că scopul a fost „răsturnarea” status quo-ului
Articole online

Liderii Hamas spun că nu au regrete după atacul din 7 octombrie și că scopul a fost „răsturnarea” status quo-ului

Fâșia Gaza, devastată după atacul Hamas asupra Israelului

Peste 10.000 de palestinieni au fost uciși în luna de când Hamas a condus un atac terorist în interiorul sudului Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Liderii Hamas nu regretă atacul asupra Israelului

De fapt, liderii Hamas spun că scopul lor a fost să declanșeze exact acel răspuns și că încă mai speră la un război mai mare. Totul face parte dintr-o strategie, spun ei, pentru a face să blocheze discuțiile privind normalizarea relațiilor Israelului cu puterile regionale – și anume, Arabia Saudită – și pentru a atrage atenția lumii asupra cauzei palestiniene.

Hamas, spun acești oficiali, este mai interesată de distrugerea Israelului decât de ceea ce consideră a fi greutățile temporare cu care se confruntă palestinienii sub bombardamentele israeliene:

„Ceea ce ar putea schimba ecuația era un act măreț și, fără îndoială, se știa că reacția la acest act măreț va fi mare”, a declarat Khailil al-Hayya, membru al politrucilor care conduc grupul, într-un interviu pentru The New York Times.

Fâșia Gaza, devastată după atacul Hamas asupra Israelului

Gruparea nu este interesată de o conducere pașnică a Fâșiei Gaza

Prin atacul din 7 octombrie, Hamas a dezvăluit că era mai puțin interesată de simpla guvernare a Fâșiei Gaza și a celor peste 2 milioane de locuitori ai acesteia – dintre care unii au protestat împotriva regimului său autoritar și a proastei gestiuni economice în săptămânile și anii premergători ultimului război cu Israelul – decât de a purta un război în numele palestinienilor de pretutindeni:

„Scopul Hamas nu este de a conduce Gaza și de a-i aduce apă și electricitate și altele asemenea”, a declarat al-Hayya. El a atribuit atacului din 7 octombrie faptul că a „trezit lumea din somnul său profund” și a forțat-o să se confrunte cu situația dificilă a palestinienilor din Gaza și din Cisiordania ocupată, unde – în ultimele săptămâni – israelienii din coloniile ilegale au intensificat atacurile mortale asupra vecinilor lor palestinieni:

„Această bătălie nu a avut loc pentru că am vrut combustibil sau muncitori”, a declarat al-Hayya. „Nu a urmărit să îmbunătățească situația din Gaza. Această bătălie este pentru a răsturna complet situația”.

Hamas speră ca războiul să se extindă

Răspunsul israelian la masacrul din 7 octombrie a fost cel mai mortal din istoria Gaza, ucigând un număr record de lucrători umanitari ai Națiunilor Unite și strămutând sute de mii de locuitori ai teritoriului, dintre care unii au declarat pentru Insider că – în ciuda asigurărilor israeliene – nu se simt în siguranță nicăieri. Bombardamentele Israelului au fost atât de intense și cu un cost aparent atât de ridicat pentru civilii palestinieni încât chiar și aliații săi își exprimă îngrijorarea cu privire la devastare.

Dar această distrugere a făcut ca suferința palestinienilor să devină o știre internațională. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Taher El-Nounou, a declarat pentru Times că, în loc să se încheie acum cu o încetare a focului, grupul său ar prefera ca războiul să se extindă:

„Sper că starea de război cu Israelul va deveni permanentă la toate granițele și că lumea arabă va fi alături de noi”, a declarat el pentru Times.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta ziarului libanez Al-Liwaa, un alt lider Hamas, Osama Hamdan, a reiterat că grupul nu regretă că a atacat Israelul.

Registration

Aici iti poti reseta parola