Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza. Ce au vizat avioanele de luptă israeliene  
Articole online

Atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza. Ce au vizat avioanele de luptă israeliene  

atacuri aeriene în Fâșia Gaza

Atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza. Ce au vizat avioanele de luptă israeliene  

Israelul a efectuat joi dimineața lovituri aeriene în centrul Fâșiei Gaza, potrivit jurnaliștilor și martorilor, la câteva ore după ce armata a declarat că a interceptat o rachetă lansată din teritoriul palestinian.

Noi rachete au fost lansate din Gaza după aceste lovituri, iar noi explozii au putut fi auzite din orașul Gaza în jurul orei locale 3.15, au relatat jurnaliștii Agenției France-Presse.

Într-un comunicat emis la ora 2.41, armata israeliană a confirmat că „lovește în Fâșia Gaza”.

Potrivit unor surse de securitate locale și martorilor, primele lovituri – cel puțin șapte – au lovit un centru de antrenament al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mișcării islamiste palestiniene Hamas. Centrul este situat în tabăra de refugiați al-Maghazi din centrul Fâșiei Gaza.

O a doua rundă de lovituri aeriene ale armatei israeliene a vizat centrul de antrenament al Brigăzilor al-Qassam la sud-vest de orașul Gaza, potrivit unor surse de securitate locale.

După prima lovitură aeriană, un reporter AFP a văzut alte două rachete lansate în Israel din Fâșia Gaza, iar martorii au declarat că alte câteva rachete au fost lansate din diferite locații.

O declarație a armatei israeliene a precizat că avioanele de luptă au „lovit un sit de producție, conservare și depozitare de materii prime chimice, împreună cu un sit de fabricare a armelor” aparținând Hamas.

Loviturile au venit „ca răspuns la lansarea de rachete din Fâșia Gaza spre Israel mai devreme” miercuri

Fâșia Gaza, cu o populație densă de 2,3 milioane de locuitori, se află sub o blocadă israeliană de când Hamas a preluat puterea în 2007.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o grupare armată palestiniană, a declarat că a lansat salve de rachete asupra Israelului în primele ore ale zilei de joi, ca răspuns la atacurile aeriene și la „agresiunea sistematică” împotriva prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Mai devreme miercuri, ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, care supervizează închisorile, a declarat că va continua planurile de înăsprire a condițiilor pentru deținuții palestinieni din închisorile israeliene.

El a susținut că recenta serie de tiruri de rachete s-a datorat deciziei sale de a închide două brutării improvizate operate de militanți palestinieni în închisorile israeliene și a spus că brutăriile fac parte din „beneficiile” nejustificate la care sunt supuși „teroriștii”.

„Lansarea din Gaza nu-mi va slăbi hotărârea de a continua să lucrez pentru a schimba condițiile de tabără de vară ale teroriștilor criminali”, a declarat ministrul.

Serviciul penitenciar israelian a declarat că problemele au început vinerea trecută, când a plasat zeci de prizonieri palestinieni în izolare după ce aceștia au sărbătorit atacul mortal palestinian din fața unei sinagogi din Ierusalimul de Est.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola