Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Letonia își reintroduce proiectul militar pentru a „reduce riscul” unui atac rusesc
Articole online

Letonia își reintroduce proiectul militar pentru a „reduce riscul” unui atac rusesc

letonia

Măsura apare în urma agresiunii Rusiei în țara vecină

Ministerul leton al Apărării a declarat luni că țara baltică își readuce serviciul militar obligatoriu pentru a preveni un atac rusesc – o măsură provocată de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Ministerul a anunțat într-un comunicat că recrutarea pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani va fi introdusă treptat în următorii cinci ani, iar pregătirea militară voluntară va fi disponibilă încă de la începutul anului 2023.

„[Populația letonă] trebuie să realizeze că, pentru a supraviețui, trebuie pur și simplu să creștem ponderea populației care a primit pregătire militară și este pregătită să se angajeze în luptă. Acest lucru ar trebui să reducă riscul ca Rusia să atace Letonia după bunul plac”, a declarat ministrul Apărării Artis Pabriks într-un comunicat.

Letonia – membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene – a eliminat conscripția militară în 2007 și are doar câteva mii de soldați activi și membri ai gărzilor naționale, potrivit Euronews.

Ministerul Apărării a declarat că „intenționează să crească ponderea populației pregătite de luptă din Letonia în cadrul Forțelor Armate Naționale la 50.000 în cinci ani. Dintre aceștia, 14.000 de soldați ar urma să formeze unități de serviciu activ, în timp ce 16.000 ar urma să se alăture Gărzii Naționale și 20.000 ar urma să formeze forța de rezervă”.

Noi provocări în regiune

Dar Pabrikis a declarat că „implicațiile de securitate” ale războiului Rusiei în Ucraina „au dus la numeroase provocări noi” și „pentru a le depăși, trebuie să ne sporim capacitățile de luptă și să dezvoltăm rezerva armatei”.

Bărbații care vor servi vor trebui să facă acest lucru timp de un an – inclusiv o lună de concediu – și vor participa la trei luni de pregătire de bază și alte trei luni la un curs de specialitate.

Ministerul Apărării a precizat că și femeile din aceeași grupă de vârstă pot alege să servească voluntar, iar toți soldații vor câștiga până la 400 de euro pe lună.

Luna trecută, UE a acceptat oficial Ucraina ca țară candidată la aderarea la blocul comunitar, în timp ce NATO a invitat Finlanda și Suedia să se alăture alianței militare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola