Online

România, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov

 Marina Constantinoiu
România, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov

În declaraţie, cele cinci ţări îşi afirmă convingerea că Europa din prezent este un loc mai sigur pentru toate popoarele şi că este pregătită să reziste cu fermitate împotriva oricărui tip de nedreptate.

România, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au semnat o declaraţie comună, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, în care se face apel la guvernele ţărilor europene să ofere sprijin moral şi material pentru investigaţiile în curs ce vizează regimurile totalitare. Anunțul a fost făcut de Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

”Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă care a declanșat Al Doilea Război Mondial și a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință”, se arată în comunicat.

”Pactul a conținut protocolul secret care a împărțit Europa de Est în sfere de influență.

De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toți cei ale căror morți și vieți distruse au fost o consecință a crimelor comise în numele ideologiei naziste și a celei staliniste”, arată MAE român.

"Amintind şi comemorând ororile din trecut, avem cunoştinţele şi puterea să îi respingem pe cei care urmăresc să reînvie aceste ideologii sau care doresc să exonereze aceste ideologii de crimele şi de culpabilitatea lor. Memoria victimelor ne determină să promovăm justiţia istorică prin continuarea cercetărilor ştiinţifice şi prin ridicarea nivelului de conştientizare publică asupra moştenirii totalitare pe continentul european. Dreptatea şi adevărul reprezintă baza pentru o reconciliere durabilă şi construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul să li se facă dreptate. Din nefericire, practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare şi aducerea în justiţie a autorilor a fost insuficientă şi inconsecventă în diferite ţări. Facem apel la guvernele tuturor ţărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât şi material pentru investigaţiile în curs ce vizează regimurile totalitare. Acţionând într-o manieră concertată, putem combate mai eficace campaniile de dezinformare şi tentativele de manipulare a datelor istorice. Trebuie să construim un front comun împotriva totalitarismului. O poziţie clară şi fermă a comunităţii internaţionale va continua calea către reconciliere", se arată în comunicatul MAE.

"Pactul a conţinut protocolul secret care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă. De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toţi cei ale căror morţi şi vieţi distruse au fost o consecinţă a crimelor comise în numele ideologiei naziste şi a celei staliniste. Durerea şi nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti", se arată în comunicat.

În declaraţie, cele cinci ţări îşi afirmă convingerea că Europa din prezent este un loc mai sigur pentru toate popoarele şi că este pregătită să reziste cu fermitate împotriva oricărui tip de nedreptate.

"Considerăm că europenii nu vor tolera niciodată totalitarismul sau genocidul împotriva vreunui popor. Ţările noastre au renăscut ca naţiuni libere şi democratice după decenii de guvernare totalitară. Acum 30 de ani, naţiunile noastre au început procesul transformării democratice care ne-a făcut în cele din urmă membri egali şi puternici ai Uniunii Europene. Ţările noastre sunt hotărâte să continue să lucreze cu partenerii din Europa şi din întreaga lume, astfel încât ororile trecutului să nu se repete", se arată în comunicat. 

Inapoi la articole
Septembrie 2019
Septembrie 2019
din 23 ale lunii
CAPITAL
ANIMALZOO
DOCTORUL ZILEI
EVZ MONDEN
EVZ
Citește în continuare pe EVZ Istoric