Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legendara confruntare cu pistoale între frații Earp și banda Clanton-McLaury de la O.K. Corral
Articole online

Legendara confruntare cu pistoale între frații Earp și banda Clanton-McLaury de la O.K. Corral

Wyatt Earp, un fost ofițer de poliție din Kansas care lucra ca paznic de securitate bancară, și frații săi, Morgan și Virgil, șeriful orașului, au reprezentat „legea și ordinea” în Tombstone, fiind cunoscuți ca înfometați de putere și nemiloși.

Familile Clanton și McLaury, care trăiau într-o fermă din afara orașului, erau erau cowboy, dar mai ales hoți de vite și criminali.

În octombrie 1881, s-a dat lupta finală dintre aceste două grupuri pentru controlul Tombstone și al districtului Cochise, care a constat într-un schimb de focuri în fața stației de poștă OK Corral.

În dimineața zilei de 25 octombrie, Ike Clanton și Tom McLaury au venit în Tombstone pentru provizii.

În următoarele 24 de ore, cei doi bărbați au avut câteva confruntări violente cu frații Earp și cu prietenul lor Doc Holliday.

În jurul orei 13:30 pe 26 octombrie, fratele lui Ike, Billy, a intrat în oraș, împreună cu Frank McLaury și Billy Claiborne.

Prima persoană pe care au întâlnit-o în salonul local a fost Holliday, care a fost încântată să-i informeze că frații lor au fost amândoi biciuiți de către frații Earp.

Frank și Billy au părăsit imediat salonul, jurând răzbunare.

În jurul orei 15.00, Earp-ii și Holliday i-au văzut pe cei cinci membri ai bandei Clanton-McLaury într-un teren liber în spatele OK Corral, la capătul străzii Fremont.

Faimoasa luptă care a avut loc a durat doar 30 de secunde, timp în care s-au tras în jur de 30 de focuri.

Deși nu s-a stabilit precis cine a tras primul, majoritatea mărturiilor spun că împușcăturile au început când Virgil Earp și-a scos revolverul și l-a împușcat pe Billy Clanton în piept, în timp ce Doc Holliday a tras cu pușcă în pieptul lui Tom McLaury.

Deși Wyatt Earp l-a rănit pe Frank McLaury în stomac, acesta reușit să tragă câteva gloanțe înainte de a se prăbuși, la fel ca Billy Clanton.

Când praful s-a ridicat, Billy Clanton și frații McLaury erau morți, iar Virgil, Morgan Earp și Doc Holliday, răniți.

Ike Clanton și Claiborne fugiseră spre dealuri.

Șeriful John Behan din districul Cochise, care a asistat la împușcături, i-a acuzat pe frații Earp și pe Holliday de crimă.

O lună mai târziu, însă, un judecător Tombstone i-a găsit nevinovați, hotărând că au fost „pe deplin justificați în săvârșirea acestor omucideri”.

Faimoasa luptă a fost imortalizată în multe filme, printre care Frontier Marshal (1939), Gunfight at the OK Corral (1957), Tombstone (1993) și Wyatt Earp (1994).

Registration

Aici iti poti reseta parola