Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „Leac” de mahmureală folosit acum 1400 de ani. Numai bogătașii și-l puteau permite
Articole online

„Leac” de mahmureală folosit acum 1400 de ani. Numai bogătașii și-l puteau permite

Fabrica a fost construită în timpul stăpânirii bizantine. Avea nu mai puțin de 75.000 de metri pătrați și putea produce până la două milioane de litri de vin pe an.
Arheologii au descoperit, însă, și „leacul” folosit cu 1400 de ani în urmă pentru alungarea mahmurelii.
E vorba de un inel cu ametist care, potrivit experților, ar fi putut fi un degustător de vinuri, probabil un om bogat din moment ce-și putea permite o asemenea bijuterie.


Ametistul, „leac” împotriva mahmurelii

În lumea antică, încă din perioada greacă și elenistică, exista credința că ametistul alungă efectele beției.
Inelul descoperit, cu piatra sa centrală strălucitoare de culoare violet, pare să fi fost purtat de o persoană cu statut înalt din secolul al VII-lea după Hristos, o persoană care voia să-și etaleze bogăția.

Ametistul este un cuarț cristalin care poate avea o paletă de culori variind de la lila la un violet roșcat intens. Numele popular al pietrei prețioase în greacă înseamnă „nu beat”. Această credință antică este, însă, respinsă de știința modernă.
Cu toate astea, chiar și astăzi pietrele de ametist sunt vândute pe Amazon pentru a vindeca mahmureala (o așa-zisă terapie cu cristale).

Experții israelieni sunt încăntați de inelul găsit. „Ametistul este menționat în Biblie ca unul dintre cele 12 tipuri de pietre de pe pieptarul Marelui Preot”. Multe virtuți au fost asociate cu această bijuterie, inclusiv prevenirea mahmurelii, ceea ce este ironic, deoarece inelul a fost descoperit lângă fabrica de vin bizantină”.
Ametistul este una dintre cele 12 pietre montate pe pieptarul ceremonial al Marelui Preot, după cum este menționat în Cartea Exodului din Biblie.

„Astfel de inele ar putea fi purtate atât de bărbați, cât și de femei”, a declarat dr. Amir Golani, un expert în bijuterii antice, ziarului Times of Israel.

Cei care au coordonat săpăturile ezită cu privire la datarea exactă a inelului. Au, însă, unele indicii. Bijuteria a fost găsită într-un strat datat la sfârșitul perioadei bizantine și începutul periuoadei islamice(secolul al VII-lea d.Hr.).

De când datează inelul?

Este posibil. însă, ca inel să fie mult mai vechi. „De fapt, inelele din aur cu ametist erau comune în lumea romană; acolo de aceea, este posibil ca inelul să fi fost transmis chiar de la o persoană bogată care a trăit în Yavneh încă din secolul al III-lea d.Hr.”, a adăugat acesta.

Arheologii au săpat timp de doi ani în situl de 75.000 de metri pătrați.Au găsit cinci teascuri masive de vin, depozite pentru învechirea și comercializarea vinului și chiar cuptoare pentru arderea vaselor de lut folosite pentru depozitarea vinului.

Fabrica bine organizată și structurată producea vinul regional cunoscut sub numele de Gaza sau Ashkelon, care era apoi exportat în întreaga Mediterană, scrie Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola