Acum, Bruno Dey are 93 de ani. Și este trimis în fața justiției.
Procesul fostului gardian de lagăr nazist este, fără îndoială, printre ultimele de acest gen, scrie Le Parisien.
Procesul lui a început joi la Hamburg. Bruno Dey este judecat pentru complicitate la omorârea a mii de evrei la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Bruno Dey a fost pus sub acuzare de Parchetul din Hamburg pentru a fi contribuit la omorârea a 5.230 de prizonieri, ”între august 1944 şi aprilie 1945”, pe când era gardian în lagărul Stutthof din nordul Poloniei, în apropiere de Danzig, notează warhistoryonline.com.
Când a ajuns în sala de judecată, în scaun rulant, a încercat să își acopere fața cu un carton, flancat fiind de un asistent medical.
”Ceea ce s-a întâmplat i-a provocat durere”, a afirmat avocatul lui, Stefan Waterkamp.
”Era conștient că toți acei deținuți nu erau acolo pentru că erau criminali, ci din motive antisemite, rasiste sau de altă natură, îi era milă de ei”, a mai spus avocatul.
Apărarea invocă faptul că la acel moment Bruno Dey avea 17 ani.
Urmează ca tribunalul local să decidă trimiterea în instanţă sau nu a acuzatului, al cărui eventual.
Misiunea acuzatului era să împiedice fuga, revolta sau eliberarea prizonierilor evrei din lagăr condamnaţi la moarte prin împuşcare în ceafă sau prin gazare cu Zyklon B, arată acuzarea.
În virtutea misiunii sale, el era o rotiţă în maşinăria ucigaşă în deplină cunoştinţă de cauză, indică Parchetul.
Aproximativ 65.000 de oameni au murit în lagărul Stutthof, mai ales evreice din ţările baltice şi din Polonia.
Potrivit cotidianului Die Welt, acuzatul a recunoscut în faţa procurorului că ştia ce se petrecea în lagăr în privinţa camerelor de gazare şi a crematoriilor de cadavre.
El a afirmat însă că s-a ţinut mereu la distanţă de nazism şi că evenimentele care aveau loc în lagăr ”i-au produs durere”, dar că nu putea fugi pentru că risca să fie ucis, iar, dacă ar fi cerut să fie mutat pe front, altcineva i-ar fi luat locul.
La începutul lunii, procesul unui alt gardian din acelaşi lagăr a fost abandonat din cauza deteriorării stării de sănătate a inculpatului, în vârstă de 95 de ani.
În ultimi ani, justiţia germană a judecat şi condamnat, cu o severitate crescută, dar tardivă, mai mulţi foşti membri SS pentru complicitate la omor.
Cu toate acestea, niciunul dintre condamnaţi nu a ajuns în detenţie, din cauza stării lor de sănătate, scrie Le Parisien.
”Ce rost are un așa process în ziua de azi? Trebuie să ne amintim ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Halle, cu atacul asupra sinagogii, comis de un extremist de dreapta german”, a declarant înaintea prezentării cazului în instanță, Ephraim Zuroff, reprezentant al Centrului Simon Wiesenthal, specializat în vânarea criminalilor de război naziști, citat de Le Parisien.