Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Kryptos, sculptura CIA cu un mesaj codat pe care nimeni nu a reușit să îl rezolve
Articole online

Kryptos, sculptura CIA cu un mesaj codat pe care nimeni nu a reușit să îl rezolve

kryptos

La mai bine de trei decenii de la instalarea sculpturii Kryptos, trei dintre cele patru mesaje codate au fost descifrate, însă unul rămâne un mister.

Kryptos, sculptura CIA cu un mesaj codat pe care nimeni nu a reușit să îl rezolve

În curtea din fața intrării în noua clădire a sediului central al Agenției Centrale de Informații se află o sculptură misterioasă, supranumită „Kryptos”. Instalată în 1990 de artistul Jim Sanborn, Kryptos este o sculptură mare de cupru în formă de valuri care conține 1.800 de caractere care, la prima vedere, par a fi combinații aleatorii și amestecate.

Kryptos conține, de fapt, patru mesaje criptate distincte, dintre care trei au fost descifrate în decursul celor trei decenii de când Kryptos a fost instalat. Cel de-al patrulea nu a fost încă rezolvat.

Dar chiar și secțiunile din mesajul Kryptos care au fost sparte îi lasă pe mulți să se întrebe care este scopul sculpturii. În ultimii ani, Sanborn a oferit mai multe indicii cu privire la ceea ce ar putea însemna cel de-al patrulea pasaj al lui Kryptos, însă nimeni nu a reușit să rezolve cu succes acest puzzle ispititor.

Cine este Jim Sanborn, artistul din spatele Kryptos?

Herbert James Sanborn, cunoscut mai bine sub numele de Jim Sanborn, s-a născut în Washington, D.C., la 14 noiembrie 1945. În 1969, a absolvit Randolph-Macon College cu o dublă specializare în istoria artei și sociologie, obținând ulterior un master în sculptură la Pratt Institute în 1971.

Lucrările lui Sanborn au fost expuse în mai multe muzee importante și prestigioase, printre care High Museum of Art, Los Angeles County Museum of Art și Corcoran Gallery of Art. Sanborn a realizat, de asemenea, lucrări pentru mai multe instituții, cum ar fi Massachusetts Institute of Technology (MIT), National Oceanic and Atmospheric Administration și, cel mai cunoscut, Central Intelligence Agency (CIA).

În 1990, Sanborn a prezentat CIA o lucrare numită „Kryptos” – un cuvânt grecesc pentru „ascuns”. Și, așa cum sugerează și numele său, semnificația lui Kryptos a rămas ascunsă de atunci.

Mesajele enigmatice ascunse în Kryptos

Jim Sanborn a scris el însuși mesajele din Kryptos. Aceste mesaje sunt ascunse de o serie de mesaje codificate din ce în ce mai elaborate. La vremea respectivă, doar Sanborn și fostul director al CIA William H. Webster dețineau soluția mesajelor criptate ale sculpturii.

„Toată lumea vrea să știe ce spune”, a declarat Sanborn pentru Los Angeles Times în 1991. „Sunt acolo tot timpul. Sunt grupuri de oameni în costume întunecate care o arată cu degetul și se pun în genunchi, încercând să afle ce scrie. Unii fac fotografii. Un tip a copiat totul cu creionul și hârtia.”

Sanborn a declarat la vremea respectivă că un „prieten al unui prieten” i-a spus că agenții CIA deveniseră din ce în ce mai frustrați de incapacitatea lor de a descifra codul, mergând chiar atât de departe încât au trimis copii ale mesajului agenților de la National Security Agency (NSA) pentru a încerca să îl descifreze folosind supercomputerul Cray al NSA.

Potrivit lui Sanborn, mesajul sculpturii se referă la tradiția CIA de a păstra secretul pe mai multe planuri. Acesta include un sistem de cifrare conceput de criptograful francez din secolul al XVI-lea Blaise de Vigenère, cunoscut sub numele de tabelul Vigenère, printre alte coduri pe care Sanborn le-a creat cu ajutorul criptografului pensionat al CIA Edward Scheidt.

„El a dezvoltat ceva care i-a lăsat cu adevărat perplecși acolo”, a spus Sanborn. „Unele părți pot fi descifrate în câteva săptămâni sau luni, dar alte părți s-ar putea să nu fie descifrate niciodată fără cunoștințele pe care le are Webster. El are cheia codului și poate descifra cu ușurință totul.”

Desigur, dificultatea de a descifra codurile încorporate în Kryptos nu au făcut decât să sporească notorietatea sculpturii. Iar în anii care au trecut de la introducerea sa, bucăți semnificative din mesajul sculpturii au fost descifrate – deși traducerea celei de-a patra secțiuni a rămas evazivă.

Descifrarea mesajului lui Kryptos

A fost nevoie de aproximativ opt ani pentru ca cineva să iasă în față și să spună că a rezolvat o parte din mesajul lui Kryptos. În 1998, fizicianul CIA David Stein a convocat o întâlnire pentru a anunța că a rezolvat primele trei pasaje ale enigmaticului mesaj al sculpturii.

Potrivit Smithsonian, aproximativ 250 de persoane s-au prezentat pentru a auzi ce descoperise Stein folosind doar „creion și hârtie”. Cam în aceeași perioadă, un informatician pe nume Jim Gillogly a creat programe de calculator pentru a ajuta la descifrarea codului, care este compus din cifre clasice, plus câteva greșeli de ortografie ciudate și caractere suplimentare pe care Sanborn le-a lăsat în mod intenționat pentru a-i deruta pe spărgătorii de coduri.

Primul pasaj din Kryptos sună astfel: „Între umbrirea subtilă și absența luminii se află nuanța inqluziei„.

Al doilea pasaj este ceva mai lung și se citește în întregime:

Era complet invizibil. Cum e posibil? Au folosit câmpul magnetic al Pământului X
Informația a fost colectată și transmisă către o locație necunoscută X
Langley știe despre asta? Ar trebui să fie îngropat pe undeva pe acolo.
Cine știe locația exactă? Doar WW. Acesta a fost ultimul său mesaj.
Treizeci și opt de grade, cincizeci și șapte minute, șase virgulă cinci secunde nord.
Șaptezeci și șapte de grade opt minute patruzeci și patru de secunde vest.
Stratul doi.

„WW” din acest pasaj este o referire directă la Webster. Al treilea pasaj, de asemenea destul de lung, include o altă referință, de data aceasta la egiptologul Howard Carter, cel care a deschis mormântul regelui Tutankhamon.

Acesta spune:

Încet-încet, cu disperare, încet, rămășițele de resturi de pasaj care îngreunau partea inferioară a ușii au fost îndepărtate cu mâini tremurânde am făcut o mică breșă în colțul din stânga sus și apoi lărgind puțin gaura am introdus lumânarea și am privit înăuntru aerul fierbinte care scăpa din cameră a făcut ca flacăra să pâlpâie, dar în curând detaliile camerei dinăuntru au ieșit din ceața X.

Sanborn a declarat că misterul lui Kryptos a durat mult mai mult decât se aștepta inițial

Inițial, el a presupus că primele trei pasaje vor fi rezolvate în câțiva ani, iar al patrulea pasaj, cel mai dificil, într-un deceniu. Dar, după trei decenii, semnificația celui de-al patrulea pasaj este încă un mister, iar Sanborn, acum în vârstă de 70 de ani, a trebuit să se gândească la faptul că misterul ar putea să îi supraviețuiască.

La un moment dat, el s-a gândit chiar să scoată la licitație soluția și să doneze banii pentru cercetarea climatică. Apoi, în ianuarie 2020, Sanborn a oferit un alt indiciu pentru a încerca să-i ajute pe potențialii spărgători de coduri să rezolve enigma. El făcuse același lucru în 2010 și 2014, dar indiciul din 2020, a spus el, va fi ultimul.

„NORTHEAST”: Ultimul indiciu pentru a ajuta la rezolvarea Kryptos

În mod surprinzător, cea de-a patra secțiune din Kryptos este de fapt cea mai scurtă, având doar 97 de caractere. Totuși, acest lucru nu a făcut-o mai ușor de descifrat. De fapt, lungimea sa „ar putea, în sine, să reprezinte o provocare de decriptare”, a declarat pentru New York Times Edward Scheidt, criptograful care l-a ajutat pe Sanborn să conceapă codul.

Pentru a spori și mai mult dificultatea celui de-al patrulea pasaj din Kryptos, textul din această secțiune folosește, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub numele de tehnică de mascare, ascunzând și mai mult mesajul. Nici măcar nu este foarte clar ce tehnică de mascare au folosit Sanborn și Scheidt.

Sanborn a primit de-a lungul anilor nenumărate e-mailuri și scrisori de la potențiali spărgători de coduri, fiecare sperând că a rezolvat în sfârșit puzzle-ul, dar, desigur, niciunul dintre ei nu a reușit. Pe măsură ce timpul trecea, Sanborn a decis să ofere câteva indicii pentru a-i ghida pe potențialii criptografi.

Primul indiciu a venit în 2010. A fost un singur cuvânt, „BERLIN”, care reprezintă pozițiile 64 până la 69 din pasajul final. În 2014, Sanborn a dezvăluit că cuvântul „CLOCK” ocupa locurile 70 până la 74.

Ultimul indiciu, pe pozițiile 26 până la 34, este „NORTHEAST”. În cei trei ani care au trecut de când Sanborn a dezvăluit indiciul, puzzle-ul nu a fost încă rezolvat.

Chiar dacă va fi rezolvat, ne așteaptă alte enigme. După cum a explicat Sanborn, descifrarea codului este doar o parte a puzzle-ului.

„Ei vor putea citi ceea ce am scris, dar ceea ce am scris este un mister în sine”, a spus Sanborn. „Mai sunt lucruri pe care trebuie să le descopere după ce va fi descifrat. Sunt lucruri acolo pe care nu le vor descoperi niciodată adevăratul sens. Oamenii vor întreba mereu: „Ce a vrut să spună cu asta?”. Ceea ce am scris au fost indicii pentru un mister mai mare”.

Registration

Aici iti poti reseta parola