Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kievul consideră că îndeplinește condițiile pentru aderarea la Uniunea Europeană!
Articole online

Kievul consideră că îndeplinește condițiile pentru aderarea la Uniunea Europeană!

Ucraina și Uniunea Europeană

Kievul consideră că îndeplinește condițiile pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană!

Prim-ministrul ucrainean, Denis Şmigal, a anunţat luni numirea unui nou director în fruntea biroului naţional anticorupţie (NABU), afirmând că Ucraina a pus astfel în practică cele şapte reforme cerute de Uniunea Europeană în negocierilor de aderare.

„Ucraina a îndeplinit de acum cele şapte recomandări ale UE (…) Asta demonstrează hotărârea noastră de a trece la începerea negocierilor de aderare din acest an”, a declarat Şmigal într-un comunicat.

Noul director al NABU este Semen Krivonos, 40 de ani, un jurist necunoscut marelui public, care conducea până acum o agenţie publică de arhitectură şi planificare urbană.

Un influent militant anticorupţie ucrainean, Vitali Şabunin, a declarat pe Facebook că Krivonos are „zero experienţă” în anchete împotriva corupţiei şi că are legături cu preşedinţia.

Bruxellesul a acordat Kievului statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană în iunie 2022, la patru luni după începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

UE a însoţit menţinerea acestui statut de depăşirea a şapte etape, printre care întărirea statului de drept, continuarea reformelor în justiţie, lupta înpotriva corupţiei sau punerea în aplicare a unei „legi antioligarhi”.

Următoarea etapă a lungului şi dificilului drum spre integrarea în Uniune este deschiderea negocierilor de aderare, o decizie care trebuie luată de statele membre în unanimitate după propunerea Comisiei.

Una dintre cele mai importante dezbateri asupra negocierilor de aderare ale Turciei, lansate în 2005, a fost legată de integrarea sau nu a acestei ţări „cu o populaţie mare şi teritoriu întins” în Uniunea Europeană.

Relaţiile oficiale dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, ţară care şi-a obţinut independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice şi şi-a stabilit ca obiectiv strategic „Întoarcerea la Europa”, a început în 1991, odată cu adoptarea Declaraţiei UE-Ucraina.

Până la data de 24 februarie 2022 când Rusia a invadat Ucraina, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ucraina au stagnat, însă acum acest proces ar urma să se desfășoare mult mai rapid.

Registration

Aici iti poti reseta parola