Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Karl May, scriitorul de romane care i-a influențat viața lui Adolf Hitler
Articole online

Karl May, scriitorul de romane care i-a influențat viața lui Adolf Hitler

Adolf Hitler

Karl May, scriitorul de romane care i-a influențat viața lui Adolf Hitler

Karl May a trăit mai multe vieți. Copil al unei familii numeroase, avea să devină un erudit, un hoț, un prizonier și un autor de succes. Probabil că mulți dintre cititorii săi și-l amintesc ca pe un om de frontieră din Vestul american, înarmat, dur și neîndurător, care a povestit experiențele sale prin intermediul povestirilor. Cu toate acestea, în această privință, May a fost în mare parte un impostor.

Romancierul de aventuri nu a fost niciodată în Vestul american. Nu a interacționat niciodată cu cowboy sau cu populațiile indigene. De fapt, cel mai aproape de el a fost un loc la unul dintre spectacolele internaționale organizate de Buffalo Bill.

Dar cititorii au fost prea absorbiți de aventurile sale pentru a crede că May spunea altceva decât adevărul. Un cititor german de origine austriacă, în special, a scăpat de realitățile dure ale vieții prin intermediul călătoriilor personajelor lui May în timpul copilăriei sale – nimeni altul decât Adolf Hitler. Se pare că acesta a petrecut atât de mult timp consumând romanele lui May încât a început să îi afecteze activitatea școlară. Și, pe măsură ce Hitler a crescut și a devenit liderul regimului nazist, el ar fi continuat să se uite la personajele populare ale lui May, Winnetou și Old Shatterhand, pentru a-și modela viziunea asupra lumii.

Karl May își creează propriul personaj

Karl May s-a născut în Saxonia în 1842 într-o familie foarte săracă, fiind al cincilea din 14 copii. La acea vreme, copiii puteau alege între muncă și școală, iar May a decis că vrea să fie profesor.

Cu toate acestea, a fost dat afară în curând pentru că a furat resturi de lumânări despre care pretindea că erau pentru cadoul de Crăciun al surorii sale. Mai târziu, a fost acuzat de furtul unui ceas de buzunar și și-a pierdut licența de profesor. Pentru a se descurca, a devenit escroc, dându-se drept un investigator care verifica din ușă în ușă dacă existau bani falși, sau ca un negustor care comanda blănuri fine și le amaneta sub nume false.

În cele din urmă, May și-a găsit locul ca scriitor, lucrând pe cont propriu înainte de a-și scrie romanele. Cele mai populare personaje ale sale au fost Winnetou, un lider apaș, și Old Shatterhand, un cowboy.

Câteva dintre aceste romane au fost citite de nenumărate ori de Adolf Hitler în timpul copilăriei sale, ca o modalitate de a scăpa de problemele vieții. Evadarea pe care o ofereau aventurile din Vestul american a oferit un plan – mai întâi de explorare, dar în curând de ceva mult mai sinistru.

Karl May

Cum a captat ficțiunea lui Karl May imaginația lui Hitler

Cercetătorii celui de-al Treilea Reich remarcă faptul că, crearea de către Hitler a ghetourilor poloneze, în timp ce Germania invada țara, a reflectat modul în care indigenii din poveștile lui May – și din viața reală – au fost forțați să fie plasați în rezervații. De asemenea, se spune că Hitler admira modul în care americanii albi au „împușcat” comunitățile de indigeni, reducând populațiile indigene de la milioane la câteva sute de mii.

După ce un avion nazist care transporta planuri de luptă s-a prăbușit în Belgia în 1939, Hitler a concediat mulți ofițeri din cauza neglijenței lor, insistând că dacă ar fi citit mai mult May, greșeala nu ar fi fost făcută. De asemenea, a trimis copii ale cărților lui May trupelor în timp ce acestea luptau pentru controlul Rusiei. Hitler credea că Winnetou a oferit un exemplu de finețe tactică și prudență.

De asemenea, s-a sugerat că cererea lui Hitler pentru tehnologie avansată în armele germane provine de la faptul că Old Shatterhand avea echivalentul unei puști de asalt pentru a combate „relele” din Occident care foloseau arme mai simple.

Albert Speer, un aliat apropiat al lui Hitler, a declarat că, în momentele de disperare, Hitler a continuat să caute alinare în romane.

Deloc surprinzător, poveștile lui May despre Vestul Sălbatic erau înrădăcinate în rasism și putere. Winnetou și ceilalți nativi erau scriși ca fiind incompetenți și având nevoie de salvarea albilor. De fapt, Winnetou s-a convertit de bunăvoie la creștinism înainte de a muri în ultimul roman.

Winnetou și Old Shatterhand întâlnesc doar germani în timpul călătoriilor lor, iar Hitler poate că a citit acest lucru ca pe o „dovadă” că, dacă germanii ar putea menține controlul, lumea ar fi salvată. Unii dintre apropiații lui Hitler susțin că acesta vorbea frecvent despre Karl May, vorbind adesea despre cât de îndatorat îi era lui May.

Căderea lui Karl May și reabilitarea modernă

La apogeul carierei sale, May a fost unul dintre cei mai apreciați scriitori de ficțiune populară din epoca sa. Cu averea pe care a făcut-o din povestirile sale, a construit Vila Shatterhand, în care și-a petrecut restul vieții. În 1899, primele sale lucrări au fost publicate fără permisiunea sa, multe dintre acestea înclinând spre erotism. Îngrijorat că fanii săi nu-i vor mai citi operele, a intentat un proces pentru defăimare.

Dar cazul s-a dovedit a fi sfârșitul său, iar viața sa timpurie a fost descoperită în curând. Spusese minciuni elaborate despre faptul că a fost un om al frontierei în anii în care a fost de fapt în închisoare pentru furt. În 1910, a scris o autobiografie pentru a încerca să-și reabiliteze numele, iar doi ani mai târziu a murit.

Deși reputația lui May a fost pătată, poveștile sale au rămas populare. În anii 1960, Winnetou și Old Shatterhand au ajuns pe marele ecran, cărțile lui May fiind transformate în filme.

Acum, operele și viața sa sunt celebrate în cadrul a nenumărate festivaluri din Germania. Deși participanții recunosc că există probleme în ceea ce privește reprezentările lui May despre Occident și despre popoarele și cultura nativilor, poveștile au devenit clasice de cult în toată Germania și de-a lungul generațiilor.

Cu toate acestea, este greu de uitat efectul pe care May l-a avut asupra liderului celui mai întunecat moment al Germaniei.

Registration

Aici iti poti reseta parola